Fair Wear Friday # sieraden

Mijn zusje heeft tientallen setjes oorbellen, mijn dochter spaart haarspeldjes en de winkel puilen uit van de armbanden en kettingen. Mijn eigen hoeveelheid juwelen is maar pover, maar wat ik heb draag ik wel graag. Als ik het al draag… want hoewel ik weet dat accessoires je outfit kunnen maken of kraken, besteed ik er eigenlijk bar weinig aandacht aan. Op de deze Fair Wear Friday neem ik mijn -ahum- sieradencollectie eens onder de loep. Ik woon tenslotte in dé Diamantstad.

IMG_0713
Kringloopvondst

 

Lang geleden kwam ik eens The Uniform Project tegen: een meisje dat één jaar lang hetzelfde zwarte jurkje draagt, maar door elke dag andere accessoires te gebruiken tóch 365 verschillende outfits weet te creëren. Niet alleen is dit een super inspirerend initiatief, het laat vooral ook zien dat je echt geen kast vol kleding hebt om te kunnen variëren. Kijk ook zeker het filmpje van haar fotoboek.

En oké, het drukt me ook wel met mijn neus op het feit dat ik in de verste verte niet kan tippen aan haar gevoel voor mode, maar dat terzijde… Want ik heb wel accessoires, maar ik vrees een beetje voor de manier waarop ik ze inzet.

KRINGLOOP

Aangezien er bergen goedkope sieraden te koop zijn en ze veelvuldig worden aangeprezen als kleine investering in een nieuwe look (zie hierboven!), belanden ze ook in grote getale in de kringloopwinkels. Mensen raken er blijkbaar snel op uitgekeken, of ze komen er na een tijdje Konmariën achterdat ze toch wel erg veel prullaria in huis hebben. Ideaal voor mensen zoals ik, die al wel achter durven lopen in modeland.

Het is soms (altijd) wat zoeken in het enorme aanbod, maar soms vind ik er toch al eens iets leuks. Al is het dan niet meer in, blijkbaar. Maar soit, als je maar lang genoeg wacht wordt alles weer mode, toch?

GERECYCLED MATERIAAL

IMG_0716
Een ketting van stroken stof. Ik kan het moeilijk een sieraad noemen, maar ‘accessoires’ dekt de lading wel. www.corakemperman.nl

 

Bij tweedehands sieraden is het natuurlijk maar afwachten of je iets passends kan vinden. Een volgende stap die je anders kan zetten is kiezen voor een sieraad van gerecycleerd materiaal. Denk hierbij aan oud goud, maar ook aan omgesmolten glas of plastic, knopen, keramiek, natuurmaterialen, overschotjes van stof en leer, …

Deze categorie is misschien al wat lastiger te bereiken, al heb ik wel de indruk dat het aanbod gestaag blijft toenemen. Etsy is uiteraard een goede vindplaats voor gerecycleerde sieraden, al wordt die groene toets wellicht weer teniet gedaan door de pakjes de hele wereld te laten overvliegen.

FAIRTRADE

Wie zijn gading niet kan vinden in het tweedehands circuit -ofwel tweedehands in sieraad ofwel hergebruikt materiaal- kan natuurlijk ook iets nieuws kopen. Of krijgen, voor de gelukkigen onder ons. Dat ik grote fan ben van fairtrade goud schreef ik al eerder, maar er zijn ook goedkopere alternatieven om een eerlijk sieraad te kopen dan meteen een trouwring aan te schaffen. Hoewel – voor wie trouwt in gemeenschap van goederen zou deze investering nog weleens gunstig kunnen uitpakken!

Daarnaast gaat het niet alleen om eerlijk materiaal, maar ook om de arbeidsomstandigheden. Fairtrade is méér dan enkel duurzaam gedolven edelmetaal. Als men ergens goed is in kralen rijgen dan is het wel in Afrikaanse landen of India. En voor wie vooral houdt local, zijn er in eigen land ook een hoop mensen die als hobby of professioneel sieraden maken en verkopen.

De wereldwinkels van vroeger waren niet meteen de hipste plek op aarde, maar inmiddels is dat stoffige imago allang opgepoetst. Of ik heb mijn grenzen verlegd, dat kan natuurlijk ook. Bovendien zijn eerlijke juweeltjes absoluut niet meer voorbehouden aan Oxfam en kornuiten. De weeïge wierooklucht uit mijn jeugdherinneringen heeft dan ook plaatsgemaakt voor überhippe shops met een breed scala aan moderne sieraden. Een mooie greep uit het immense aanbod is hier te vinden.

Schermafbeelding 2015-10-30 om 20.07.05
Dit is een afbeelding van de oorbellen die ik heb gekregen voor de bruiloft. Het is een beschermde afbeelding, vandaar dat ik een niet-bijgesneden screenshot gebruik: www.va-tout.be

 

 

Ben je benieuwd naar andere posts over eerlijke outfits? Hier is de lijst met deelnemers van Fair Wear Friday.

 

Draag jij graag sieraden of accessoires? En is het dan als aanvulling op je outfit of zijn ze juist mee bepalend voor je look?

Comments

comments

2 comments on “Fair Wear Friday # sieraden

  1. Wat een leuk onderwerp! Ik draag zelf ook niet zoveel sieraden. Heb vorig jaar een doos vol met vintage sieraden gekregen. Sommige dingen waren heel 80s en zou ik zelf helaas niet dragen. Toevallig was ik zelf ook research aan het doen naar gouden sieraden. Ik zal mijn bevindingen binnenkort delen.

    Psst… hoe meld ik mij aan voor Fair wear friday? Vind het een super initiatief.

    1. Wat leuk dat je mee wilt doen met Fair Wear Friday! Het is een initiatief van Vlaamse bloggers, maar ik neem aan dat het juist een verrijking is dat het de internationale tour op gaat 🙂
      Stuur een mail naar villalisa[at]hotmail[punt]be en schrijf er bij dat je via mijn blog komt, dan zal Lies je wel de nodige uitleg verschaffen. Heb je ook de andere deelnemers bekeken?

Comments are closed.