Fair Wear Friday # Mijn eigen kringloop

Alleen maar hartjes voor tweedehands kinderkleding, want door geen vraag te doen naar nieuwe kleding spaar je natuurlijk enorm veel grondstoffen en energie uit. En geld, want tweedehands kleding is meestal een stuk goedkoper… Hoewel, voor een mooi kledingstuk van een bekend merk betaal je soms wel meer dan een nieuw stuk van een grote keten. Veel meer soms. Toch koop ik ook die kledingstukken, want ik hoef het niet om de geldbesparing te doen; ik doe het voor de milieubesparing én voor de originaliteit. Maar: na hoeveel kinderen is nieuw gekochte kleding eigenlijk verantwoord? Is het bij nummer 2 al tweedehands?

Een groot gezin hebben is zó ecologisch verantwoord ;-), ik heb inmiddels gewoon een eigen kringloop vol met speelgoed, schoenen (ja, mijn kinderen dragen tweedehands schoenen en toch hebben ze geen misvormde voeten en kunnen ze allemaal stappen), regenlaarzen, sneeuwbotten, pantoffels, jassen en eindeloos veel kleding. Vooral kleding. Kleding in alle maten, soorten, merken, kleuren, kwaliteit en eerlijkheid.

INPUT

Waarom ik vaak voor tweedehands kinderkleding ga, is duidelijk. Toch koop ik voor de oudste vaker en vaker nieuwe kleding. Fairtrade. Biologisch. Maar nieuw.

 • Voor jongens van bijna 9 is het niet meer zo evident om mooie tweedehands kleding te vinden. Sowieso is het lastig om kleding te vinden zonder allerlei Engelse teksten en ‘stoere’ prints. Juist bij de duurdere merken zijn er wel wat mooie items – dus als ik die tweedehands kan vinden koop ik die graag. Het aanbod is alleen niet zo groot…
 • Het kind krijgt eindelijk een mening over kleding, al is het nog maar heel bescheiden. Ik probeer er wel rekening mee te houden, zodat we er allebei blij mee zijn. Dus: in het geringe aanbod tweedehands hebben we ook nog eens de beperking van twee meningen.
 • De groeispurten daargelaten, wordt de kleding gewoon veel langer gedragen. Vaak vies gemaakt. Vaak gewassen. Vaak gedroogd. Vaak hersteld. Verslijt. Kleding heeft niet het eeuwige leven, dus als een item al tweedehands is gekocht is het op een gegeven moment echt ‘op’.
 • Met twee broertjes en een zusje onder zich, vind ik het vaak al de moeite om iets nieuw te kopen voor de oudste, aangezien hij het dan kan doorgeven. Zeker alle schoeisel en jassen gaan door naar de volgende, kleding niet altijd. Soms is het ook leuk voor de jongere kinderen als ze eens iets ‘nieuws’ krijgen. Voor het foto-archief is dit ook interessanter 🙂

DOORGEVEN

Ondanks alle versleten kledij hebben we toch een behoorlijke voorraad kinderkleding opgebouwd. Onze eigen kringloopwinkel, waar ik gretig gebruik van maak als er weer eens iemand de lengte in is geschoten.

Tweedehands gekochte kleding krijgt bij ons een tweede, derde, vierde of zelfs vijfde leven. Nieuwe kleding krijgt ook nieuw leven – maar hoe vaak moet iets worden doorgegeven voor het ook duurzaam is? Hoeveel draagdagen? Hoeveel wasbeurten? Hoeveel kinderen? Hoeveel jaar?

Neem het voorbeeld van de rode jas. Een jasje waar ik nog steeds zot van ben. Heerlijk warm. Super zacht. Mooie wol. Nieuw gekocht, 7 jaar geleden, voor de oudste. Bij Benetton. Juist ja.

Het is een merk dat er nu niet bepaald om bekend staat te investeren in eerlijke werkomstandigheden. Integendeel. Het miljoenenconcern heeft pas jaren na de instorting van (o.a. hun) kledingfabriek Rana Plaza schadevergoeding betaald aan de nabestaanden van de 1138 omgekomen slachtoffers.

Deze jas kocht ik al eerder, veel eerder. De fabriek stond er nog, de arbeidsters werkten zich nog kapot en de veiligheid was toen al schrijnend. Maar ik wist het niet, want ik hield me er nog niet mee bezig. Ik werd verliefd op het jasje en kocht het.

Het jasje is al door de 3 oudste kinderen gedragen en ligt nu klaar voor nummer vier.
Is de smet van de erbarmelijke omstandigheden er al uitgewassen?
Is dit beter of slechter dan een tweedehands jas kopen (door 1 kind gedragen) en dan zelf door 1 kind laten dragen?
Is die tweede eigenaar sowieso duurzamer bezig omdat hij/zij niet direct heeft afgenomen van een slecht scorend label?
Of alleen als het jasje daarna ook weer wordt doorgegeven?
En wat als het wordt doorgegeven in het eigen gezin?
Weegt het totale aantal kinderen pas vanaf vanaf het tweede/derde/vierde kind?
Is het ook al goed als je iets nieuw koopt voor de oudste, van een regulier bedrijf, met de intentie om het minstens aan de 3 brusjes door te geven?
Beter 1x nieuw en dan 3x doorgegeven of 2x tweedehands kopen omdat het stuk onze vier kinderen niet aankan?
Ik weet het ook niet… dus ik vraag het maar even!

OUTPUT

Inmiddels is het moment aangebroken dat er ook nog draagbare kleding gaat vertrekken. Wolletjes voor een baby. Meisjesmode. Alles wat F. te klein is en alle kleedjes van zijn zus – het is definitief niet meer nodig bij ons. En dat doet me wel wat… Niet omdat ik nog een baby wil, maar dat afsluiten van fases is niet mijn sterkste kant. Toch heb ik liever dat het dan écht weg is dan dat ik de dozen steeds tegenkom in de kringloopkast. Het kan niet snel genoeg weg zijn nu: verkocht, weggegeven of uitgeleend. Want van een foto van een vers baby’tje in onze wollen kleertjes, daar word ik toch wel gelukkig van.

Hoe vaak kopen jullie tweedehands kleding? En na hoeveel jaar dragen beschouw je nieuwe kleding als ‘afgeschreven’ en telt het mee als duurzame aankoop?

Comments

comments

9 comments on “Fair Wear Friday # Mijn eigen kringloop

 1. Dat is weer een moeilijke vraag hé, die je stelt…
  Voor mij is tweedehands goed, omdat je een stuk dan redt van de afvalberg en een nieuw leven geeft. Het is alvast één stuk dat minder geproduceerd moet worden.
  Maar ik moet toegeven: voor babykleertjes is het simpel om tweedehands te kopen, voor iets grotere kinderen al wat moeilijker. Zodra ze naar school gaan, zijn tweedehands broeken voor jongens precies moeilijk te vinden. (wegens kapot, vermoed ik?). Bovendien heb ik ene met echt lange smalle benen en ene die alleen “zacht” wil dragen, dus euh, ik koop ook steeds vaker nieuw (voor broeken dan). Omdat tweedehands me in dit geval echt wel te veel energie kost om te vinden… Ik hoop dat de dochter (ook lange smalle benen) ze ook nog gaat dragen, al zien sommige broeken er na 1 kind al echt niet meer uit…
  Liesbeth onlangs geplaatst…HART VERLOREN IN… #40dagenbloggenMy Profile

  1. Broeken vinden is inderdaad steeds moeilijker naarmate ze ouder worden.
   Ik koop er vaak van Baba-babywear: geschikt voor lange dunne benen én super zacht. Mijn jongens hebben een heel verschillend postuur, toch staan ze hen allebei.

   1. Ah, merci voor de tip, ik ga dat toch eens proberen dan. Nog niet gekocht, wel al zien passeren online, ze hebben heel mooie dingen.

 2. Als iemand anders er mee/in heeft rongelopen, telt het bij mij als tweedehands. De meeste kleertjes in onze kinderkasten zijn al door 2 of 3 kinderen van vrienden gedragen, want ik ben gezegend met vriendinnen die vroeger aan de kleinmannen begonnen. Maar bij ons beginnen de gaten wel in de kniekes van de broeken te verschijnen nu (lapje erover en nog een rondje mee!). Hoewel de kasten uitpuilen durf ik af en toe nog wel eens iets nieuws (duurzaam en ook niet duurzaam) te kopen wegens te schattig. Ik moet mij dan wel inhouden om voor de dochter niet altijd uniseks te kopen zodat haar broertje er later ook nog in zou kunnen rondlopen. ☺
  Resaarcle onlangs geplaatst…Toch niet zo smart dus.My Profile

  1. Ik koop juist super meisjesachtige dingen voor de dochter, wegens 3 broers om zich heen 🙂
   Wij zijn de eerste uit onze kringen met kinderen, dus we moeten echt alles kopen. Maar zeker voor meisjes krijg ik spontaan keuzeverlamming als ik op een tweedehandsbeurs rondloop.

 3. Ik denk dat het bijna onmogelijk is om daar een algemene formule voor op te stellen. Ik denk dat als je kleding ‘opgebruikt’ – of dat nu binnen je eigen gezin is, ebuiten of door het te vermaken tot iets anders (een kussensloop, een poetsdoek) – je al een enorm duurzame insteek hebt. Ik vul mijn eerlijk gekochte kleding graag aan met tweedehands om duurzaamheidsredenen. Ergens kun je stellen dat ik daarmee profiteer van de wegwerpdrift van anderen, maar anderzijds draag ik bij aan het volledig benutten van iets wat al gemaakt is. Voor mijzelf probeer ik als tegenhanger daarvan alleen nog dingen te kopen die ik met liefde tot op de draad wil verslijten. Ik zal daarin vast nog wel eens een misser maken, maar oefening baart kunst en de intentie is er. Leuk stuk over jouw persoonlijke kringloop, doet me denken aan vroeger thuis en is inspirerend voor een eventuele toekomst!
  KouweKleren onlangs geplaatst…De duurzame leren tassen van Anna Treurniet (met winactie!)My Profile

 4. Geen evidente kwestie, he. Ik koop zelf amper tweedehandskleding, omdat ik een moeilijke maat heb. Ik denk dat het voor jonge kinderen ook gewoon veel gemakkelijker is om tweedehandsstuks te vinden. Ik probeer ook duurzame kleding voor mezelf te kopen, maar ook dat is niet evident. Al denk ik dat bewust consumeren toch al een belangrijke sleutel is.
  gerhilde maakt onlangs geplaatst…The waiting game.My Profile

  1. Dat is zeker waar.
   Zelf doe je ook gewoon veel langer met kleding, dus wanneer je het een aantal jaar kan dragen is het al heel anders dan die paar maanden (weken) waarin kinderen in hun kleding passen.

Comments are closed.