Fair Wear Friday # M. op haar paasbest

Zondag is het Pasen, en hoewel ik er niet bijzonder veel mee heb, leven de kinderen er erg naar toe. Tenminste, naar het eitjes zoeken. En terecht, want wat is er leuker dan eieren zoeken in de grote tuin van oma. Een tuin die wij vroeger helemaal moesten opruimen op Stille Zaterdag, zodat de paashaas er de eitjes kon verstoppen. Nu is “helemaal opruimen” misschien wat overdreven aangezien we het hier over een tuin van 5000 m2 hebben, maar in elk geval moest de zandbak helemaal netjes zijn, de stoepen geveegd en de paden geharkt. Kortom: de tuin moest er op z’n paasbest uitzien. Net als M., maar dan anders.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Op zijn paasbest” wil zeggen dat iemand op zijn of haar mooist gekleed is. Lang geleden ging men in de katholieke contreien in elk geval eens per jaar ter communie en wel met Pasen. Daarvóór moest er worden gebiecht, zodat het geweten weer zuiver was. Niet alleen het innerlijke dan in het nieuw gestoken, ook het uiterlijk kreeg een opknapbeurt. Een jaarlijkse badbeurt of nieuwe kleren maakten de mensch weer fris en klaar voor de naderende lente.

Bovendien was de periode voor Pasen ook de tijd dat de traditionele voorjaarsschoonmaak werd gehouden. Het stookseizoen stopte per direct op Pasen, ongeachte de datum of de weersomstandigheden. Zo was er grotere kans dat de nieuwe kleren ook daadwerkelijk een tijd “proper” bleven als er in huis geen kachel of haard meer brandde…

NIEUWE KLEREN

Soms bestempel ik mezelf als nostalgicus, maar in dit geval ben ik blij dat de tijden zijn veranderd. Ik vooral vanwege het feit dat de thermostaat gewoon kan worden ingesteld op de wenselijke temperatuur (al is het bij ons in huis niet warm), M. weet vooral haar volle kledingkast te waarderen. Want man man man, ze blijkt een echt meisje te zijn.

Voor de jongens leg ik elke avond hun kleren klaar, zodat ze zichzelf ’s ochtends kunnen aankleden. No way dat ik ook om 6 uur mijn bed uitga daarvoor… Zij mogen zichzelf aankleden en gaan spelen. De prinses wil echter zelf haar kleding uitkiezen. Meestal laat ik haar kiezen tussen twee of drie setjes (kwestie van niet al te vreemde combinaties te creëren), maar de kans zit er ook in dat ze zelf iets anders in haar hoofd heeft en dan moet en zal dat het ook worden. De inhoud van haar kledingkast kent ze uit haar hoofd, dus ze kan vanuit haar bed bevelen geven wat ik klaar moet leggen. Jawel, hare majesteit.

En kleren heeft ze! Voor meisjes is zoveel leuks te vinden, en als je dan ook nog een dochter hebt die er zo van geniet, dan is het toch heerlijk om voor een appel en een ei een nieuwe outfit te shoppen. Want ja, de tweedehandsmarkt voor meisjeskleding is gi-gan-tisch. Geen wonder natuurlijk, met al die overvolle kasten worden kleren niet super veel gedragen, dus niet vaak gewassen, dus verslijten ze niet zo snel, dus kunnen ze worden doorgeschoven naar een ander, die dus ook heel veel kleren krijgt en dus ze niet super veel draagt, dus ….

Enfin, M. kan er elke dag op haar paasbest uitzien, mét vooral eerlijke kleding. Voor haar is het ’t hele jaar door Fair Wear Friday. Vooral op Goede Vrijdag, dan halen we het beste voor haar uit de kast.

OUTFIT 1

Fair Wear Friday

Kroon: zelfgemaakt door de juf op school, met drie bloemen voor een meisje dat drie is geworden. Sindsdien elke dag gedragen.

Truitje: dit is de bovenkant van een wollen rompertje van MaM (ManyMonths), het meest geniale merk ooit. M. draagt het al zeker 1,5 jaar en het past nog altijd door de slimme “meegroeitruucjes”. Het is een investering, maar als een klein kind zó lang met een kledingstuk kan doen is dat het zeker waard. En in tegenstelling tot de rest van haar garderobe wordt dit wel heel vaak gedragen, omdat het een hemd en trui tegelijk is. Vandaar ook de vlekken op de mouw…

Vestje: aangekocht op een tweedehandsbeurs. Dit heeft ze ook al lang, want het is een model dat je zowel te groot als te klein kan dragen. Of passend, als ze er dan net goesting in heeft om het te dragen.

Rokje: dit fantastische eendenrokje van Titatimi is helemaal nieuw gekocht, hoe bestaat het! Het is handgemaakt en ik kocht het hier, net als haar verjaardagsjurk trouwens.

Kousenbroek: helemaal nieuw, niks verantwoords aan.

Schoenen: het idee dat kinderen best tweedehands schoenen kunnen dragen heb ik omgezet in de praktijk en ik kocht online deze nauwelijks gedragen laarsjes. Het is een model dat M. eerder heeft gehad, dus ik was zeker van de kwaliteit  en de maat van de schoenen, en de advertentie leek betrouwbaar genoeg om aan te nemen dat ze inderdaad nauwelijks zijn gedragen. En inderdaad, ze lijken als nieuw, op de kale neuzen na het spelen op de grond…

Pop + poppenkleertjes: gemaakt door oma, al doet M. net alsof zij de mama is en dus het kind zelf heeft gecreëerd.

Kind: zelfgemaakt, helemaal biologisch en geproduceerd onder prima omstandigheden.

OUTFIT 2

Fair Wear Friday

 

 

Jurkje: overgenomen van een groter buurmeisje. Het zit hier een beetje raar, maar dat heeft meer met haar houding dan met het kleedje te maken.

Ketting: zelfgeregen met oma, de kralen stammen nog uit de tijd dat ik zelf een klein meisje was.

Kousenbroek: gekocht op een tweedehandsbeurs.

Kroon, schoenen en kind: zie hierboven

M. is klaar voor Pasen. Maar de tuin opruimen, daar is ze te goed voor gekleed.

 

Alvast een fijn paasweken gewenst! Weet je al wat je aan gaat trekken ;-)?

 

3 comments on “Fair Wear Friday # M. op haar paasbest

  1. Wat leuk geschreven. Voor kinderen vind ik het ook veel gemakkelijker om fair te kopen, want er is zooo veel tweedehands te vinden wat inderdaad helemaal nog niet versleten is.
    Voor schoenen had ik eerst ook het idee van, dat moet nieuw zijn, maar inderdaad, als je er kan vinden die niet veel gedragen zijn en er nog goed uitzien… Voor de sandalen dacht ik ook tweedehands op zoek te gaan, ware het niet dat de zoon zijn teen kwetste zondagavond en ik hem dus maandag naar school moest sturen met sandalen van vorige zomer (schoenen deden pijn), twee maten te klein. Dan na school maar meteen nieuwe sandalen gaan kopen…

Comments are closed.