Fair Wear Friday # Elvis & Kresse

Wie de Fair Wear Friday posts van afgelopen tijd bekijkt zou haast gaan denken dat ik zo’n moeder ben die alleen maar kleding koopt voor haar kinderen en zelf in jogging aan de schoolpoort verschijnt. Nu is dat van die jogging wel waar momenteel – maar enkel omdat mijn enige zwangerschapsbroek tot de draad versleten was en weg moest, en ik te pinnig ben om voor die paar maanden nog een nieuwe te kopen. Maar geloof me, eigenlijk hou ik heel erg van kleding, óók voor mezelf. En welke vrouw weigert er nu een nieuwe handtas, als ze door haar man wordt getrakteerd?! 

Elvis & Kresse

Vorige week waren waren mijn lief en ik samen in Mechelen, zomaar, met twee (drie dus). De kinderen logeerden bij oma en wij maakten van de vrijheid gebruik om uitgebreid te shoppen bij de bouwmarkt (hoe romantisch!) en een paar uur Mechelen in te duiken. Doel nummer één daar was een bezoek aan de winkel Supergoods.

SUPERGOODS

Supergoods richt zich op ecologische en in eerlijke omstandigheden geproduceerde producten. Online had ik al eerder “gewinkeld” bij deze shop vol eerlijke kleding, woonaccessoires en meer, maar ik was er nog nooit live geweest. Stom eigenlijk, want ik ben wekelijks in Mechelen voor mijn lessen en blijkbaar ligt de winkel om de hoek van school.

logo

Veel te veel spullen zijn en masse geproduceerd op plekken waar we blijkbaar niet te veel over mogen weten. Dat zijn producten zonder ziel. Eerlijke of ecologische producten stralen transparantie uit. Ze zijn gemaakt door mensen zoals jij en ik, en in waardige omstandigheden. De materialen zijn niet gekozen omwille van hun goedkoopheid, maar juist omwille van hun kwaliteiten: Ze zijn natuurlijk, hergebruikt, of juist nog nooit gebruikt. Maar ze hebben een verhaal, en het is een positief verhaal. En een verhaal met een happy end: mensen zoals jij dragen door te kopen bij tot een betere wereld, voor iedereen. Kortom: eerlijke en ecologische producten hebben wel degelijk een ziel.
(bron: site van Supergoods)

In deze mooi winkel is vooral veel kleding te koop, maar aangezien ik momenteel nergens in pas heb ik dat gedeelte overgeslagen. Wel hebben we even kunnen snuffelen tussen het aanbod kinderkleding, de wasbare luiers en de woonaccessoires. Maar nee, we hebben een huis vol kinderspullen, dus er hoeft echt niks nieuws te komen. Hoewel ik bijna door mijn knieën ben gegaan voor de origami-boot-lamp van Lorena Canals & Eva Newton… Schattig toch, voor de baby die echt helemaal niks nodig heeft?!

Voor tassen is er echter altijd ruimte in huis, en met het aanbod van Supergoods viel er meer dan genoeg te kiezen. Nu “miste” ik ook wel een tas waarin ik alles in één zak kon vervoeren als ik bijvoorbeeld ga winkelen in Mechelen… Ik heb een kleine handtas voor telefoon + portemonnee + mapje met alle pasjes (dat zijn er veel voor drie kinderen!) + sleutels, maar zodra ik ook een flesje water en camera wil meenemen was ik veroordeeld tot een extra tas. Exit probleem, want zowel ik als Meneer V. vielen in Supergoods voor een tas gerecycleerde brandweerslangen van het Britse Elvis & Kresse.

ELVIS & KRESSE

Elvis & Kresse werd in 2005 opgericht door twee jonge Britse ondernemers met als missie: de wereld verlossen van afval.

De tas die ik kocht kreeg is gemaakt van 30 jaar oude brandweerslangen, een “materiaal” waar Elvis & Kresse graag mee werkt. De brandweerslangen zijn gepensioneerd, maar aangezien deze door hun bijzondere slijtvaste samenstelling niet kunnen worden afgebroken of verbrand, belanden ze veelal op de grote afvalberg. Door de slangen te hergebruiken kunnen de bijzonder sterke eigenschappen van de slangen echter nog perfect dienst doen als tas, riem, portemonnee en nog veel meer.

Elvis & KresseMijn tas is gemaakt van slangen uit 1983, het jaartal staat erop – helaas hadden ze er geen uit mijn geboortejaar 1984. Aan de binnenkant is de tas afgewerkt met afgekeurde parachutestof – meteen een goede compensatie in gewicht voor de toch wel zware slangen. Ik vind het een heel stijlvolle en tijdloze tas, en dat moet ook wel aangezien het waarschijnlijk een erfstuk gaat worden gezien de geschatte levensduur. De afwerking is heel degelijk en lijkt de duurzaamheid van het materiaal goed te ondersteunen.

Tot slot wordt de ‘vervuiler’ nogmaals in het proces betrokken: een substantieel deel van de omzet van Elvis & Kresse wordt gedoneerd aan diverse liefdadigheidsorganisaties. Gelukkig maar, want de tassen zijn niet goedkoop.

IMPULSAANKOOP

Ik was helemaal niet van plan om een tas te kopen, hoewel ik al vaak verzucht had dat ik geen geschikt exemplaar had voor bepaalde gelegenheden. Als het aankomt op aankopen doen ben ik echter een enorme twijfelaar die meestal net zolang in dubio zit over iets tot het is uitverkocht. Ik ben gewoon niet zo goed in winkelen. Van impulsaankopen heb ik nog nooit gehoord… Het was Meneer V. echter die voor mij besliste dat ik we de tas zouden kopen, hoewel duur (nee, niet duur, wel veel geld) en niet strikt noodzakelijk. Ik ben er echter van overtuigd dat dit een investering is waar ik nog jaren plezier van ga hebben, dus dankjewel lief.

Helaas vloekt de tas wel bij mijn brandweerrode jas. “Gelukkig” is de stof hiervan zo versleten dat er grote zwarte plekken opzitten. Een beetje zoals roetvlekken, om binnen het thema te blijven. Volgende winter ga ik een nieuwe kopen, een die wel kleurt. En een die past zonder zwangere buik. Al goed om te weten waar ik mooie jassen kan vinden…
Van wat voor materiaal heb jij allemaal tassen? En hoeveel sacochen heeft een vrouw eigenlijk “nodig”?

 

Comments

comments

3 comments on “Fair Wear Friday # Elvis & Kresse

  1. Ik scande het artikel snel en dacht: Gemaakt van slangen? Hoe kan dit duurzaam zijn? Maar brandweerslangen dus, ik moet echt rustiger lezen. Ik vind hem heel mooi. Stijlvol en toch stoer, een beetje een industrieel tintje, daar houd ik wel van!

Comments are closed.