Fair Wear Friday # een jaar lang geen kleding kopen

“Ik hou van je, omdat je niet van shoppen houdt” zei Meneer V. letterlijk in zijn belofte tijdens onze huwelijksceremonie. Sinds die legendarische woorden heb ik geen kleding meer gekocht… Dat is nu al meer dan 15 maanden geleden, maar ook in de maanden daarvoor heb ik niet veel meer gekocht dan mijn vintage trouwkleed. Geen wonder dat mijn kast nu voornamelijk is gevuld met holle echo.

Als ik op blogs lees dat mensen als voornemen hebben om één jaar lang geen nieuwe kleding te kopen, dan denk ik altijd: ‘jaja, dat kan alleen als de in de jaren daarvoor al zoveel hebt gekocht dat het logisch is dat je nu niks meer nodig hebt’. Of: ‘dan zal je na dat jaar wel veel moeten bijkopen, want dingen verslijten toch…’ Maar toen ik mijn eigen kledingkast aan het opruimen was vorige week, merkte ik tot mijn verbazing dat ik al zeker 1,5 jaar geen kleding meer heb gekocht…* Gelden goede voornemens ook met terugwerkende kracht?

MINIMALISTISCHE KLEDINGKAST

De inhoud van mijn kledingkast stelde al niet zo heel veel voor, maar nu ik alle stukken heb weggedaan waar ik me niet meer goed in voel, is ze het toch tijd voor wat aanvulling. Ik spaar nu voor een capsule wardrobe (een wát?) – maar daarover volgende vrijdag meer.

Huh – sparen voor een minimalistische garderobe? Hoe weinig heb ik dan wel niet?!
Wat betreft stuks kan ik nog wel wat gebruiken (ik heb voor de winter 17 items, exclusief ondergoed/ kousenbroeken / schoenen / jas**), maar ik bedoel vooral dat ik nog wel wat geld kan sparen voor ik die aanvullingen doe. Want geld uitgeven aan mezelf kleding, dat vind ik heel erg moeilijk.

Stom eigenlijk, want de juiste kleding dragen kan je een zelfverzekerd gevoel geven – en zelfzekerheid dáár ontbreekt het me juist aan. Tegelijk vind ik in kleding investering “zonde”, want kleding is vergankelijk. Eten ook, nog veel letterlijker, maar daar heb ik minder moeite mee. Het is duidelijk waar mijn prioriteiten liggen, en duidelijk waarom ik sommige kleding dus niet meer pas…

EEN JAAR LANG KLEDING KOPEN

Ik heb de balans opgemaakt en besef dat ik enkel met wegdoen geen garderobe samenstel waar ik 100% gelukkig van word. Hoe kan het ook anders, als je geen volledige set kan samenstellen wegens het ontbreken van bijvoorbeeld een broek? Mijn goede voornemen gaat dus dwars in tegen wat veel anderen zich voornemen: ik ga shoppen! Morgen begin ik, want goede voornemens beginnen altijd pas in de toekomst – of werkten ze nu juist met terugwerkende kracht?

Ik ga dus shoppen. Ik moet shoppen, wil ik nog een beetje acceptabel voor de dag komen. De boodschappenlijst is al gemaakt, dus ik weet in theorie wat ik wil hebben. Sorry lief… gelukkig noemde je ook nog een heleboel andere dingen op die je ook leuk aan me vindt, toch?

*Er is één uitzondering: ik kocht een jurkje in een vintage store in New York. Dat kan gewoon niet anders, als je daar bent. Verder kocht ik wel nog zwangerschapskledij, maar die heb ik inmiddels al doorgegeven dus dat telt niet meer.

** die winterjas die ik toen aan het zoeken was, wel, ik denk dat ik het nog wel een jaartje uithou in een oude jas die ik nog eens heb afgestoft.

Koop jij vaak kleding?

Comments

comments

6 comments on “Fair Wear Friday # een jaar lang geen kleding kopen

 1. Straf! Hoewel ik de laatste jaren minder en minder kledij koop, belandt er toch af en toe wel eens een ‘nieuw’ (want bijna altijd tweedehands) kledingstuk in mijn kast…

  Tof dat jij ook aan een capsule wardrobe gaat beginnen, ik ben mij er ook over aan het inlezen en het lijkt mij zo’n geweldig ding! Geen keuzestress meer, yay!
  Silke onlangs geplaatst…Weekmenu 03/2017My Profile

  1. In de praktijk heb ik dus al jaren geen keuzestress meer wegens zo weinig, dus ik hoop er juist op vooruit te gaan met weloverwogen aankopen. Ik hou je op de hoogte van hoe het bevalt 🙂

 2. Hee, dan ben ik toch niet de enige die zich moet voornemen om wél kleren te kopen 🙂
  Ik besefte een dik jaar geleden dat zo’n 90% van mijn kleren al minstens tien jaar oud was, sindsdien ben ik stukje bij beetje mijn kledingkast aan het actualiseren. Er zitten nu toch al 4 nieuwe shirts bij en zelfs nog wat andere stukken…
  Succes met je kledingzoektocht, hopelijk vind je stukken die perfect passen en die perfect bij je passen!

  1. Iemand moet de economie toch draaiende houden he 🙂
   Vind je winkelen al leuk ondertussen?

Comments are closed.