Fair Wear Friday # de halfvuile was buiten hangen

Dat hier bergen was worden geproduceerd met drie kinderen + een klussende man + een uitpuilende buik (+ het str*ntweer momenteel, maar daar kan ik ook niks aan doen!) is niet zo verbazingwekkend. Uiteraard was ik de kleding alleen als ze écht vies is; kwestie van ze niet meer laten slijten dan ze toch al doet. Gevolg van dit systeem is wel dat er altijd een stapel halfvuile was overblijft na het uitkleden van het kroost: kleding die al wel is gedragen maar nog niet gewassen hoeft te worden. Met een groot gezin loopt die berg nogal snel op, dus daar moest een sorteersysteem voor komen. Hoe wij dat doen laat ik deze Fair Wear Friday zien.

wasmanden

Nu ben ik gezegend met een heuse waskamer in huis, inclusief een riante aanrecht om de bergen proper wasgoed te plooien en tot nette stapels te verwerken. Dat die stapels soms mythische hoogten bereiken wegens het stroppen van het doorschuifsysteem van de kasten neem ik maar voor lief… Wellicht kan ik hiermee dealen omdat zo mijn liefde voor architectuur op huishoudelijk niveau wordt vervuld. Ha, moeders kunnen multitasken! Maar wat met de halfvuile was?

SETJES

De jongens kan het nog altijd weinig schelen welke kleren ik voor hen klaarleg. Ze hebben wel hun voorkeuren, maar alles wat door de selectie komt om in hun kasten te liggen (of dus op de stapel in de waskamer) willen ze ook graag dragen. K. geeft ’s ochtends nog weleens aan dat hij een andere trui wil dan ik heb gekozen, maar als ik hem dan vraag om die zelf te gaan halen is de noodzaak meestal toch niet zo groot om te wisselen. Maar de dochter, dat is een ander verhaal!

Ik heb het opgegeven om voor haar kleding klaar te leggen ’s morgens. We “overleggen” of madame een broek, rok of jurk aan wil, en zo ja welke dan. Als ik geluk heb mag ik een bijpassende kousenbroek en een vest stylen, maar vaak genoeg bepaalt ze zelf de combinatie. Dat levert soms eh… een bijzondere kijk op mode op. Maar hee, laat haar maar experimenteren, nu is het nog heel onschuldig. En de volgende dag doet ze toch weer iets anders aan.

In tegenstelling tot de jongens komt M. meestal redelijk proper de dag door. Dat betekent dat we van haar ’s avonds een hoopje kleding hebben die gedragen is maar nog niet gewassen hoeft te worden. Al een geluk dat ze nog zo klein is en haar kleding dus ook een bescheiden omvang heeft… No way dat ze dit de dag nadien weer kiest, dus zal het bewaard moeten worden tot een volgende ronde. Waar ik voor de jongens de eventueel herbruikbare kleding moeiteloos kan gebruiken om een nieuwe set voor de dag van morgen samen te stellen, is dit voor de dochter lastiger. Alleen al omdat zij veel meer kleding heeft waarvan er een aantal dingen echt niet zo goed gecombineerd kunnen worden. Wat dat betreft zijn jongens toch gemakkelijk!

TEILTJES

Al lang geleden heeft mijn moeder, namens mij, een stapel plastic teiltjes gekocht in een van de leukste winkels van Breda. De exacte herkomst weet ik niet, maar Casa Maria verkoopt voornamelijk kleurrijke spulletjes van lokale markten uit Zuid-Amerika en andere verre oorden, dus ik vermoed dat onze teiltjes ook een wereldreis hebben gemaakt om uiteindelijk in onze multi-culti-wijk terecht te komen. Hoewel van plastic zijn ze nog redelijk verantwoord dus. Proper!

Behalve voor het bewaren van speelgoed, zijn deze teiltjes bijzonder geschikt om mee te nemen als je gaat kamperen. Onze stapel werd vorige zomer op de camping gebruikt als afwasteil, kinderbadje, voetenbad, speelgoed, opbergmand, verstopplek voor de kleintjes, het stockeren van nog meer afwas, bellenblaasvoorraad en nog veel meer. En thuis doen 3/vandevele dienst als halfvuilewasmand.

Ieder kind heeft een eigen kleur. ’s Avonds gaat daar de kleding in die nog gedragen kan worden zonder het wasmachine te passeren, en ’s ochtends kan de pyjama daarin worden bewaard. Aan- en uitkleden gebeurt bij ons namelijk in de waskamer of de naastgelegen waskamer. Of beneden – en dan is het aan mij om alles naar de juiste teil te transporteren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

WASSEN

Hoe kritischer je bent op vlekken en smoezelig goed, hoe eerder je kleding waarschijnlijk zal wassen. Ik doe niet zo moeilijk over kinderen met een vlek op de broek naar school te sturen, ze worden toch wel weer vies. De teiltjes doen bij ons dus goed dienst omdat niet alles elke avond in de echte wasmand belandt.

Bij de jongens moet de kleding op een gegeven moment toch wel worden gewassen wegens een niet meer te tellen aantal ondefinieerbare motieven en kleuren, bij M. gaat het er eerder om de kleding wordt opgefrist. Of dat haar teiltje overstroomt wegens een Zeer Afwisselende Modeweek. Dat kan ook.

Hoe snel gooi jij kleding bij de was?

Comments

comments

4 comments on “Fair Wear Friday # de halfvuile was buiten hangen

  1. Super gevonden! En zo’n vrolijke maanden ook!

    Ik leg te herdragen kleren ofwel op de wasmachine ofwel – als het wat langer gaat duren door bijvoorbeeld een wissel in weer (gebeurt nu in april weer vaker) – op de bodem van mijn kleerkast. En verder wordt er ook wel regelmatig iets op een kapstok gezwierd en op het terras gehangen om te verluchten. Spaart zeker bij jeansbroeken wat onnodige wasbeurten uit.
    Le petit requin onlangs geplaatst…Gedicht: Een meisjeMy Profile

Comments are closed.