Fair Wear Friday # De goedgemutste baby

Toegeven, deze post gaat misschien meer over mijn goedgemutste baby dan over fair fashion, maar het komt vast door de eerlijke mutsjes die hij altijd draagt dat hij zo blij is. Nee, zonder grapjes, ik heb een extreem vrolijke 7-maander én ik heb een enorme zwak voor babymutsjes en baby’s met mutsjes. Maar waarom heeft dat kind in vredesnaam altijd een mutsje op? En dan ook nog binnen???

antroposofisch strikmutsje

‘Of ik me schaamde voor haar rode haar?’, vroeg iemand mij eens toen grote zus M. nog klein was. ‘Nee? Maar waarom droeg ze dan binnen een mutsje?’

MUTSEN OVER HOOFDEN

De hoofden van baby’s en kleine kindjes zijn in verhouding tot de rest van hun lichaam behoorlijk groot. Bovendien zijn mijn kinderen ook vrijwel kaal hun eerste jaar, hoe hard ik ook roep dat F. ros haar zal krijgen. Via dat knappe, kale koppie gaat voortdurend lichaamswarmte (en dus energie) verloren die de kindjes beter zouden kunnen gebruiken voor hun fysieke en mentale ontwikkeling.

Tot zover zijn de meeste mensen nog wel mee, en met deze wisselvallige temperaturen zie je dan ook vrijwel alle kleintjes met een mutsje op. Maar waarom ook als je in de stralende lentezon gaat picknicken? En waarom binnen?

Strikmutsje

EEN MUTSJE BINNENSHUIS

Badmuts, waterpolomuts, antroposofische muts, helm, er zijn heel wat omschrijvingen voor de mutsjes die mijn kinderen dragen. Het zijn strikmutsjes, in alle soorten en maten. Mijn lievelingsmutsjes zijn o.a. hier verkrijgbaar.

Ik geloof dat via de open fontanellen van een baby’tje er voortdurend prikkels binnen komen. Zelf zijn ze nog niet in staat om alle onrust en voortdurende ruis uit de omgeving te filteren, en een mutsje van natuurlijke materialen kan daarbij helpen als prikkelreductie.

Niet alleen ik denk dat, ook mijn oudste heeft tot hij ruim vier was consequent een muts gedragen. Niet meer altijd binnen, maar hij werd panisch als hij buiten geen muts droeg. Altijd moest zijn hoofd bedenkt zijn – ook als we gingen picknicken in de stralende lentezon en ook als hij op een bloedhete dag in zijn blootje in het zwembadje speelde. Hij moest een muts op, of hij ging door het lint. Zijn mutsen waren toen niet langer van wol of gestrikt, maar stoer, met auto’s, met dingo’s, hartverwarmend cool.

F. heeft ongeveer het tegenovergestelde karakter: hij is een pure zen-baby, een rustige, tevreden, alerte, goedlachse jongen. Direct na zijn geboorte was hij al geaard, hij was er direct, het is goed. Een driedubbel gelukskind, een goedgemutste baby.

EERLIJKE STOF

Een wolzijden mutsje is voor binnen ideaal: het werkt prikkelreducerend en is van nature warmteregulerend, dus je hoeft niet bang te zijn dat je kindje oververhit raakt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je een dikke wollen muts opzet zoals je zelf draagt wanneer je zou gaan schaatsen, maar een fijn strikmutsje is ideaal voor kleine kinderen. Ze houden het hoofdje warm en beschermd, terwijl het de natuurlijke thermosstaat van het lichaam -het voorhoofd, wordt vrijgelaten. Wanneer je naar buiten gaat, in het wisselvallige Belgische weer, kan je nog een extra mutsje of kap daar over doen.

Eerder al schreef ik over waarom ik als planteneter toch heel bewust kies voor wilde zijde en biowol. Naast de omhullende eigenschappen van de stoffen zijn de mutsjes ook van zo’n kwaliteit en hebben ze zo’n waarde dat ze vaak eindeloos worden doorgegeven, uitgeleend en worden gerepareerd.

EEN MUTSJE ‘S NACHTS

Ja, F. heeft zijn mutsje dag en nacht op. De touwtjes zijn dan stevig onder zijn kin geknoopt, waardoor het mutsje op z’n plek blijft zitten en het kind niet stikt. Toe hij kleiner was kruiste ik de linten over zijn borst, kruiste ze nogmaals op zijn rug en haalde ze onder de oksels weer naar voren om dan op de borst vast te knopen. Ik ben dus niet bang dat hij zichzelf opknoopt. Bovendien slaapt hij bij ons in bed/ in de co-sleeper, en ik verneem elk kuchje, zuchtje en geluidje.

’s Nachts heeft het mutsje als functie om hem én warm te houden in onze onverwarmde slaapkamer én om zijn eigen cocon te creëren om hem de nacht rustig te laten slapen. Een slaapzak heeft gelijkaardige functies, maar dan voor het lichaam. Ik vind een slaapzak echter te veel gedoe om ’s nachts uit te trekken als ik hem een propere luier geef. De slaapkamer is namelijk koud, en ik ben ’s nachts lui.

FAIR WEAR

Omdat niet alleen het doel eerlijk moet zijn maar ook de herkomst, kies ik ook bij mutsjes zoveel mogelijk voor tweedehands of eerlijk nieuw. Er zijn een aantal faire merken waar ik graag wollen/ zijden/ wolzijden mutsjes van heb (o.a. Reiff, Cosilana, Selana, Joha), maar liever nog koop ik mutsjes van kleine ondernemers. Kleinanna is zo’n merk, van een oma en een mama van school – veel lokaler dan aan de schoolpoort kan ik het niet kopen.

Kleinanna

De baby draagt:

  • groen bio-wollen pak van Waschbaer (gekregen)
  • groen wollen mutsje (handgemaakt door Kleinanna)
  • zijn lievelingsspeelgoed (kringloop)

De dochter droeg (lang geleden):

  • zijden mutsje (x-ste hands gekregen)
  • eco-wollen romper MaM (nieuw, maar tweedehands in wording want F. draagt het nu)
  • rokje (tweedehands)

Bron:

Hou jij van mutsen of ben je meer het to-the-point-type? En wat als het koud is?

Comments

comments