Fair Wear Friday # capsule wardrobe

Ik heb best wat kleding, maar veel te vaak voel ik me toch niet lekker in hetgeen ik aan heb. Ik weet dat hoe je eruit ziet je zoveel zelfvertrouwen kan geven, dus ik wil graag wat meer aandacht besteden aan mijn kledingkeuze. Door er één keer heel goed over na te denken en in kaart te brengen wat ik mooi vind / wat ik heb / wat een aanvulling kan zijn hoop ik van mijn kledingkast meer één geheel te maken zodat ik makkelijker kan combineren. Met andere woorden: tijd voor een capsule wardrobe!

CAPSULE WARDROBE

Een capsule wardrobe is een collectie van essentiële kledingstukken die niet modegevoelig zijn en makkelijk kunnen worden aangevuld met een aantal seizoensgebonden kledingstukken. Zo kan je voor elke gelegenheid een outfit bij elkaar puzzelen uit je eigen kast, aangezien je garderobe goed op elkaar is afgestemd. Kwaliteit en stijl staan voorop (en duurzaamheid uiteraard!) – en je kleding vul je aan met een paar accessoires om makkelijk een andere look te creëren.

Op deze manier je kledingkast inrichten voorkomt niet alleen keuzeverlamming, het is vooral goed voor het milieu en de schrijnende kledingindustrie om bewust om te gaan met hetgeen je hebt. Voor jezelf is een goede oefening om met minder te doen.

ELIMINEREN

Daar ben ik weer met mijn ge-elamineer: een capsule wardrobe samenstellen zonder eerst te elimineren in je kledingkast is lastig, omdat je dan het overzicht alsnog verliest door de kleding die je toch liever niet draagt. Het opbouwen begint dan ook met afbreken van je huidige textielverzameling. Het is de bedoeling dat je kleding binnenkort geen collectie meer is van losse items, maar dat het één geheel vormt waardoor je makkelijk kan combineren. Of zoiets.

Ik ben heel kritisch gaan kijken naar mijn kleding, en ik merkte dat ik veel kleding gewoon niet draag. Ik voel me er niet gelukkig in. Dat is op zich niet zo’n opmerkelijk gegeven, aangezien een gemiddeld mens 20% van zijn/haar kleding 80% van de tijd draagt.

100% van mijn kledingkast = 60 stuks kleding, exclusief ondergoed/ kousenbroeken/ schoenen.
20% = 12 stuks.
Ik heb echter wel meer stuks waar ik tussen switch, dus helemaal klopt de berekening niet. Of misschien komt het wel omdat ik mijn pyjama’s ook heb meegeteld – en die draag ik niet overdag.

Van mijn 60 kledingstukken zijn er echter maar een paar die ik écht graag zie. De andere dingen die ik draag, draag ik bij gebrek aan beter. Nieuwe dingen heb ik al lang niet meer gekocht, want ik heb al “zo veel”. Je ziet: het is een vicieuze cirkel. Maar waarom ligt die andere kleding dan toch nog in de kast?

 • Het is niet borstvoedingsproof.
  Dit is een legitieme redenen om het niet te dragen en toch te behouden, want ooit komt er een tijd dat ik niet meer x-aantal keer op een dag zal voeden. Nu ben ik de moeilijkste niet als het aankomt op borstvoedingskleding en trek ik ook gerust een gesloten jurkje omhoog, maar er zijn grenzen aan comfortabelheid.
 • Het is te klein.
  Te klein is hierbij een verzachtende metafoor voor “niet meer geschikt voor mijn figuur”. Veel zwangerschapskilo’s heb ik niet overgehouden aan mijn nakomelingen, maar die buik is toch niet meer wat het ooit is geweest. Ik zou dat wellicht kunnen oplossen met buikspieroefeningen, maar dat vind ik te veel moeite… Gevolg is dat ik me niet meer lekker voel in de veelal spannende kleding die ik heb. Dit is niet erg, als ik andere kleding draag heb ik nergens last van!
 • Het is niet (meer) mijn smaak
  Smaak verandert, al is de mijne al jaren stabiel. Ik weet namelijk exact wat ik mooi vind, maar ik koop niet altijd hetgeen daarbij past… Ik moet er beter op letten dat ik alleen koop wat ik echt echt echt heel mooi vind, en niet alleen omdat ik hetgeen ik eigenlijk zoek niet kan vinden. Een personal shopper is dan ook mijn grote droom.

Een hulpmiddel om te bepalen of je een kledingstuk wilt houden is dit vragenlijstje:

 • Pas ik dit nú en zit het lekker?
 • Staat het bij mijn figuur?
 • Maakt het me echt blij als ik dit aanheb?

Als je op één van de vragen nee moet antwoorden, dan kun je het wegdoen. Grote kans dat je het toch nooit zult dragen.

Wanneer je op deze manier heel je kledingkast én schoenen/ jassen/ ondergoed/ accessoires hebt nagelopen is het tijd om in kaart te brengen wat je nog hebt en wat je zou willen aanvullen om een evenwichtige garderobe te hebben.

HET OVERSCHOT

Ik ben dan ook resoluut door mijn kledingkast gegaan en heb het volgende gehouden:

 • 8 winterjurken (waarvan 3 toch twijfelachtig zijn)
 • 2 lange vesten (lange vesten zijn niet mijn smaak, maar deze vallen mee en zijn vooral warm)
 • 1 gewoon vestje (best versleten)
 • 1 broek (voor als het sneeuwt, ik draag niet graag broeken namelijk)
 • 3 nette jurken
 • 1 jasje
 • 7 zomerjurken
 • 4 shirts met korte mouwen
 • 2 shorts
 • 5 items die ik wel draag als we gaan kamperen of iets actiefs gaan doen, maar die ik niet genoeg bij mij vind passen voor het dagelijks leven. En neen, het is geen glimmend trainingspak ;-)!

Voor de zomer ga ik nog niet nadenken, maar voor de winter kan ik toch nog wel wat kleding gebruiken. Of gebruiken – dat is ook wat overdreven, tenslotte kan ik me nu ook elke dag aankleden, maar maar een paar basisstukken extra wordt het wel makkelijker combineren.

Ik kies er trouwens bewust voor om mijn winter- en zomerkleding apart te houden. Natuurlijk zou ik zomerkleedjes ook in de winter kunnen dragen, maar aangezien ik al niet heel veel heb kies ik er toch voor om die een half jaar aan de kant te leggen. Tegen dat het dan mooi weer wordt ben ik ze nog niet helemaal beu gezien en hoop ik op een blij weerzien met al die nieuwe vertrouwde zomerkleding!

OPBOUWEN

Om te bepalen wat een echte aanvulling zou zijn op je huidige collectie is het handig om te bepalen wat er bij jou en je kleding past. Wat zelfkennis is daarbij essentieel om niet alsnog miskopen te doen. Een personal shopper is daar trouwens een goed alternatief voor!

 • KEN JE STIJL

Waarschijnlijk kies je altijd ongeveer dezelfde stijl waarin je je kleed. Als je al je kleding in die stijl koopt, is het makkelijker combineren en kan je meer geslaagde combinaties maken. Eén compleet ander kledingstuk – type stijlbreuk-  kan echter ook juist een gezonde spanning geven aan je kledingkeuze.

Ik draag bijvoorbeeld nooit broeken. Eén heb ik er, en die bewaar ik voor als het ijs-, ijskoud is en ik moet ver fietsen. Veel lekkerder voel ik me in jurkjes. Vintagejurkjes het liefst, of anders retro. Eerlijk uiteraard. Vrij klassiek. Zonder prints. A-lijn. Tot op de knie. Donker. Borstvoedingsvriendelijk. Basic.

 • KIES EEN KLEURENPALET

Met één of twee neutrale kleuren en een selectie kleuruitspattingen heb je – weeral!- de meeste mogelijkheden om een harmonische outfit samen te stellen.

In mijn geval is de basis zwart, met een klein beetje grijs. Mijn toegevoegde kleuren zijn mosterdgeel, petrol, donkergroen en donkerrood. Geen idee of ze me ook staan, ik heb geen kleurenanalyse laten doen, maar het zijn wel de kleuren die ik mooi vind.

 • VERLANGLIJSTJE BOODSCHAPPENLIJSTJE

Als het goed is weet je nu wat je kan gebruiken om je kledingkast te upgraden naar een capsule wardrobe. Het idee is dat er een paar tijdloze stuks tussen zitten die volgende seizoenen ook nog meegaan, dus de lijst met aan te kopen items wordt als het goed is elk seizoen korter.

Ik wil nog graag:

 • een mosterdgeel vest
 • een zwart vest
 • een zwarte rok
 • minimaal 2 zwarte longsleeves
 • zwarte sneakers
 • ondergoed!
 • een winterjas
 • een mooie ketting en/of broche

In het utopische geval ik dit allemaal zou vergaren deze winter heb ik val ik nog ruim binnen de marges van aantal stuks dat wordt genoemd bij de definitie van wardrobe capsule. Niet dat ik daar aan iemand verantwoording zou moeten afleggen, maar toch. 🙂

Heb jij veel kleding? En draag je het ook allemaal?

Comments

comments

2 comments on “Fair Wear Friday # capsule wardrobe

  1. Dank voor de tip, die zijn inderdaad erg mooi. Sowieso is Etsy een goudmijn van mooie sieraden 🙂

Comments are closed.