Een worst voor Klara

Ik ben een veganist en misschien wel atheïst. Toch hebben er deze week drie worsten naar de heilige Klara gebracht, als verzoek om mooi weer te hebben op onze bruiloft morgen. Geboren en getogen in “Het Lourdes van de Noorderkempen” én met een zwak voor tradities, kan het haast niet anders dat ik een sterk vertrouwen heb in deze manier van heiligenverering. 

IMG_0585

WAT?!

We hebben een worst naar Klara gebracht. Of tenminste; we hebben een worst bij het beeld van de heilige Klara gelegd, zodat de paters van het klooster van de Minderbroeders Kapucijnen deze kunnen opeten. Ik geloof niet dat ze zo vooruitstrevend zijn dat ze vegetarisch eten. Dit in tegenstelling trouwens tot de nonnen van het Clarissenklooster, die hebben liever dat er kaas, eieren of fruit worden geofferd.

WEERSVERWACHTING

Wat heeft een worst met het weer te maken?
Niet zo veel, eigenlijk. Behalve dan dat veel mensen op koude dagen houden van een rookworst bij de boerenkool. Maar de legende gaat dat als je een worst offert aan Klara je haar gunstig stemt en zo meer kans hebt op stralend weer op een bijzondere dag. En dat niet alleen: bij dat mooie weer wordt natuurlijk ook gebeden voor een mooie dag in de dubbele betekenis. Want niet enkel een strakblauwe lucht maakt mensen gelukkig, maar er is méér onder de zon. De naam Clara betekent ‘de lichtende’, ‘de heldere’. En dat zou leiden tot innerlijk geluk.

Worst voor Klara

HEILIGE KOE

Als we dat toch eens voor elkaar zouden kunnen krijgen op onze huwelijksdag, daar zou ik heel wat voor over hebben. Al moet ik de koe zelf slachten en verwerken, als dat garantie zou geven zou ik het nog doen ook. Misschien. In theorie. Het zal me een worst wezen.

En baadt het niet dan schaadt het niet, toch? Behalve dan die bio-koe. Gelukkig hebben koeien al een streepje vóór in de hemel, en zeker geofferde koeien. Ik hoop niet dat de hemel daarom zal huilen, en zeker niet op 3 oktober.


Ben jij (bij-)gelovig? Ik kan je in elk geval deze truc van harte aanbevelen, want het wordt morgen fantastisch weer! 

Comments

comments

2 comments on “Een worst voor Klara

Comments are closed.