Een origineel gastenboek voor een bruiloft

Het voelt alsof we al weer jaaaren geleden zijn getrouwd, maar in werkelijkheid was dat nog geen half jaar geleden. Ik mag dus best nog eens schrijven over één van de aspecten die we zelf hebben gemaakt voor onze bruiloft: het gastenboek. Want ja, dat staat immers ook op de inventarislijst van een bruiloft, dus hoort het erbij. Toch? Of kan het ook anders?

origineel gastenboek

Gastenboek klinkt best stoffig en saai, toch? De eerste gedachte was dan ook om er geen te nemen. Een boek waarin er 20x staat “Van harte proficiat, vr. gr. X & X” leek ons niet zo’n heel waardevolle toevoeging aan het bruiloftsarchief. Maar, zoals dat gaat met internet, kom je gaandeweg allerlei toffe alternatieven tegen waarvan je denkt ‘jaaaaaa, dat wil ik ook!’. En zo geschiedde.

TIEPMACHIEN

bruiloft-g-b2-3312

Bij een vintage bruiloft hoort een typemachine. Tenminste, dat vond ik, dus speurde ik tweedehandssites af op zoek naar een stylish exemplaar. Uiteindelijk heeft de inkt ons nog een stuk meer moeite gekost om te bemachtigen, maar ik had dan toch precies wat ik wilde hebben. We hadden de machine op een tafeltje neergezet en mensen konden ons een briefje typen als ze dat wilden. Zo vrijblijvend was het. In de praktijk hebben vooral de kinderen er veel gebruik van gemaakt, wat allerlei mooie verhalen opleverde.

POLAROIDCAMERA

bruiloft-g-b2-3314

Nog een “typisch vintage bruiloftsgadget” is een polaroidcamera. Ook die had ik niet in mijn bezit, maar ik vond het een te groot risico om er een te lenen. Gelukkig verkoopt de Hema gave polaroidcamera’s, dus durfde ik de camera gewoon neer te zetten en konden mensen hun gang gaan met fotograferen. Van te voren had ik hele systemen bedacht waarbij ik er (bijna) zeker van zou zijn dat ik van iedereen een foto zou hebben. We hebben zelfs een Photo Booth overwogen, maar uiteindelijk is deze toch wegbezuinigd. In het kader van “laat het los!” hebben de gasten zelf kunnen doen en laten wat ze wilden met eventuele foto’s… en weer waren het de kinderen die de meest originele plaatjes hebben geschoten. Niet alles was even scherp of goed belicht, maar het was leuk om vanuit een ander (kinder-)perspectief de bruiloft te bekijken.

In een vintage kaartenmolen konden alle foto’s worden verzameld en met kleine wasknijpertjes worden bevestigd. Mooiere decoratie kan je nauwelijks hebben.

GASTENBOEK

Het controlefreakbloed kruipt echter waar het niet gaan kan, dus wilde ik toch nog een écht gastenboek. Een boek ja, want hoe tof ik alternatieven als wissellijsten, stenen, hartjes en vazen ook vind, ik hou er ook van om het “boek” op te kunnen ruimen en ik wil het niet als relikwie in huis hebben staan. Er moest dus een boek komen. Een origineel gastenboek, als het even kon. Met behulp van een heleboel gepikte inspiratie maakte ik het uiteindelijk zelf.

bruiloft-g-b-0080

Het uitgangspunt was dit vriendenboek voor volwassenen van Ankepanke. Dit had ik al lang in mijn kast staan, en ik vond het concept geniaal. Het is een mooi vormgegeven boekje waarin de vragen in een soort stripvorm staan. Er zijn verschillende figuren en de illustraties zijn niet bij al dezelfde vragen gelijk. Een aantal vragen uit het boekje kon ik zo gebruiken, en een aantal paste ik aan zodat ze op ons/ de bruiloft van toepassing waren. Per persoon maakt ik één A4, en ik knipte en plakte net zolang tot ik twee mannen- en twee vrouwenversies had. Later kon ik de losse papieren makkelijk bundelen tot een boekje. Het voordeel van losse papieren is dat je niet met lege bladzijden of een overvol boek zit.

Met respect voor copyright plaats ik hier geen al te duidelijke foto, maar je krijgt al wel een idee van de vormgeving via bovenstaande foto en link. De vragen kan ik echter wel verklappen:

Dit is … verhaal / Waar we elkaar van kennen / Mijn grootste wens voor jullie / Hoe ik me vandaag voel (met een keuze uit 4 gezichtjes met verschillende uitdrukkingen voor de vrouwen, de mannen konden kiezen uit 2) / Bucketlist tip / Bijzondere of leuke herinnering van ons samen / Mijn outfit van de dag (laat vooral voldoende ruimte voor tekeningen!) / Mooie quote of spreuk / Een wijze levensles die ik graag wil meegeven

Het resultaat is geweldig. Sommige mensen zijn volledig losgegaan met kleurpotloden en hebben allerlei tekeningetjes gemaakt of lange verhalen opgeschreven. Er zijn er ook met bondige antwoorden, maar bijna iedereen heeft het ingevuld én de antwoorden van anderen gelezen. Het was echt een activiteit waar, door de losse papieren, meerdere mensen tegelijk aan konden werken en met elkaar overleggen…

Hiermee hebben we op een goedkope manier een mooie verzameling herinneringen kunnen laten vastleggen. Niet alleen door ons, maar ook door onze gasten. Dankjewel daarvoor, lieve gasten. En voor iedereen die nog op zoek is naar een origineel gastenboek: laat je inspireren en maak het zo persoonlijk als je zelf wilt.

 

Heb jij ooit al ergens een gastenboek voor gebruikt? Bruiloft, geboorte, feest, afscheid, …? Heb ik het stof wat van het imago kunnen afschudden?

 

Comments

comments

12 comments on “Een origineel gastenboek voor een bruiloft

 1. Hoi wat een leuke gastenboek-ideeën! Zou je het leuk vinden om over jouw eco-bruiloft een gastblog te schrijven bij mijn DIYbruiloft onderdeel? Graag hoor ik van je, dan kunnen we mailen over verdere details… Lijkt mij tof!
  de DIY Diva onlangs geplaatst…Dit is niet okay!My Profile

 2. Leuk zeg! Wij hielden het op een gewoon boek, en daar hebben veel mensen een leuke boodschap in geschreven. Eigenlijk moet ik alles nog maar eens herlezen denk ik :-).
  Voor ons huwelijk maakte ik al veel zelf, het gastenboek bleef dan maar ‘gewoontjes’. Toch leuk als aandenken!
  fieke onlangs geplaatst…Verbeelding Book Challenge 2016 | gelezen in maartMy Profile

 3. Leuke ideeën.

  Ik vierde een half leven geleden dat ik 19 werd én mijn middelbare school had afgerond. Nét voor de eerste gasten kwamen, schoot ik in paniek omdat ik geen gastenboek had. Mijn moeder vond in haar voorraden een mooi dik schrift en dat hebben we met een paar gekleurde pennen neergelegd.

  Bij latere persoonlijke feesten heb ik datzelfde schrift gebruikt, maar dan met gekleurde rondjes erin getekend (om een limonadeglas heen). Dat maakt het net wat speelser en nodigt meer uit tot iets creatievers, heb ik gemerkt.

  Voor mijn ouders hebben we ooit een tafelkleed gehad, met ook van die rondjes, maar dan met stofstiften. Dat heeft daarna nog jaren op tafel gelegen bij feestelijke gelegenheden.

  1. Meerdere malen hetzelfde gastenboek kunnen gebruiken is ook wel heel erg leuk, zeker als er ook gasten zijn geweest die vaker zijn geweest! Een tafelkleed is ook erg mooi, zeker als je er daarna daadwerkelijk gebruik van maakt. Goed idee!

Comments are closed.