Ecologische VakantieVoetafdruk

Helaas, de zomervakantie is nu echt, echt gedaan. Niet alleen zijn de kinderen weer naar school, ook het weer lijkt zich te hebben ingesteld op de herfst… vakantie. Met weemoed denk ik terug aan onze reizen van afgelopen zomer, én ik verheug me alvast op alle avonturen die al gepland staan! (Kan dat eigenlijk, avonturen plannen? Of zijn het dan al geen avonturen meer?) In elk geval is het tijd om eens te bekijken hoe het nu staat met onze Ecologische VakantieVoetafdruk.

vakantie voetafdruk

ECOLOGISCHE VOETAFDRUK

De meeste mensen zijn denk ik wel vertrouwd met het concept van de ecologische voetafdruk. Dat is een indicatie van het aantal mondiale hectare die jouw levensstijl heeft op het milieu. Er wordt vanuit gegaan dat als iedere wereldburger 1,8 hectare zou benutten, we niet méér verbruiken dan wat de aarde jaarlijks produceert (dus enkel het rendement verbruiken en niet het kapitaal.

  • De duurzame voetafdruk: 1,8 hectare
  • Belgisch gemiddelde: 7,5 hectare
  • Nederlands gemiddelde: 6,2 hectare
  • Bron: Living Planet Report 2014, opgesteld door het WWF
    (ik weet dat er verschillende cijfers in omloop zijn, maar de verhoudingen zijn ongeveer gelijk)

Je eigen ecologische voetafdruk kan je hier berekenen. Een erg uitgebreide test is het niet, maar er wordt gevraagd naar je woonsituatie, levensstijl, mobiliteit en vakantie. Aaah, vakantie!

VAKANTIEVOETAFDRUK

Je manier van reizen, de bestemming, de activiteiten, het onderkomen, duur van de vakantie en het reisgezelschap bepalen de ‘Mondiale Voetafdruk’ van je vakantie, oftewel, de hoeveelheid milieu die  jouw vakantie kost. We noemen dit de VakantieVoetafdruk.

In de vakantie schiet je persoonlijke voetafdruk waarschijnlijk spectaculair omhoog. Althans, bij mij. We zijn niet super ver weg geweest, maar we reden wel met een grote auto met aanhangwagen. Qua transportscore was het gunstig dat we 3 kinderen mee hadden, dat maakte dat we de vervuiling over 5 personen konden spreiden. Wat betreft verpakkingen van ijsjes, tubes zonnebrand en hoeveelheid afval was het juist een behoorlijk belastend, al dat grut.

Natuurlijk hadden we de reis zelf, maar ook ter plekke gingen we wel elke dag uit rijden (dus niet ter plekke, maar je snapt vast wel wat ik bedoel). We kampeerden in een mega-grote, oude tent en kookten elke dag zelf. So far, so good. Maar dan dat afval!

De eerste week hadden we een kleine, elektrische koelbox (hallo, het was 35+ graden!), maar eigenlijk kon je niks goed houden. Dat betekende elke dag boodschappen doen, overal kleine verpakkingen van kopen en alle restjes eten weggooien. Dan kochten we ook nog extra veel lekkere dingen, natuurlijk allemaal in mini-verpakking, en gebruikten we meer voorverpakte spullen, blikjes en wegwerpluiers. Het gaat nog een uitdaging worden om dit drastisch te doen dalen. Iemand tips?

  • Met dit programma bereken je eenvoudig jouw VakantieVoetafdruk.
  • Bron: De VakantieVoetafdruk is ontwikkeld door De Kleine Aarde, Centrum voor een Duurzame Leefstijl in Boxtel, in samenwerking met de NHTV Internationale Hogeschool Breda.

CONCLUSIE

Mijn algemene ecologische voetafdruk is te hoog, al bevind ik me nog ruim onder het gemiddelde. De vele dagelijkse auto-kilometers van Meneer V. veroorzaken deze score grotendeels, best zuur voor iemand zonder rijbewijs. Van de andere kant ben ik degene die niet uit Antwerpen wil verhuizen, dus ik neem die schuld waardig op me. Echt waar.

Opvallend genoeg zaten we met onze vakantie voetafdruk wél onder de “eerlijke voetafdruk”. Ondanks dat we, ook op de reis zelf, best wat kilometers kilometers hebben afgelegd. De grootste winst hebben we denk ik behaald door te kamperen en elke dag zelf, vegetarisch te koken.

De milieu-impact van kamperen vind ik trouwens nog wel interessant, daar ga ik me nog eens in verdiepen tegen de tijd dat we weer een camping gaan boeken. Binnenkort dus, waarschijnlijk, een mens is al gauw te laat hiermee…

Het is trouwens maar goed dat we wat krediet hebben opgebouwd, want de volgende vakantie zal ons diep in de rode cijfers doen duiken!

Durf jij het aan om je ecologische voetafdruk (van je vakantie) te berekenen?

Comments

comments