Duurzame visitekaartjes

De eerste stap naar potentiële wannabe #girlboss in spé (dat geeft al wel aan hoe onzeker het is!) is het hebben van visitekaartjes om ze zo snel mogelijk niet meer te hebben: spread the word, deel ze uit, verspreid je gegevens, laat je sporen achter of druk er letterlijk je stempel op zodat je niet vergeten wordt. Natuurlijk wilde ik niet gewoon kaartjes laten drukken op gerecycled papier. Ah nee, waarom makkelijk doen als het ook bewerkelijk kan?! Ik ben dus gegaan voor omslachtig, origineel, ambachtelijk, een investering, hyperduurzaam en helemaal geertruurzaam. Ik heb een stempel laten maken. 

duurzaam visitekaartje

Misschien moet ik nog wat beter oefenen zodat alle stempels recht op een papier worden gedrukt. Misschien is het ook niet zo erg als het duidelijk handwerk is. Het gaat tenslotte over duurzame ontwikkeling voor en met kinderen. Een beetje gespeeld amaturistisch mag het wel lijken, want is dat niet juist hip en stylish?!

KAARTJES

Bij de Stempelfabriek heb ik een eigen stempel laten maken met daarop mijn logo + gegevens. Zo kan ik mijn gegevens achterlaten zonder dat daar extra papier voor nodig is. In agenda’s. Op kasticketjes. Op etiketten. Op boodschappenlijstjes. Voor het geval iemand geen geschikt stukje papier voorhanden heeft heb ik tegenwoordig altijd een voorraad gestempelde kaartjes bij me om uit te delen. Kaartjes geknipt van oude kartonnen verpakkingen. Tekeningen van de kinderen. Oude tijdschriften (hartjes voor de Flow!). Kladpapier. Staaltjes behang. Upcycle snippers van afval tot visitekaartje.

Door letterlijk mijn boodschap te verspreiden om proberen duurzamer te leven, is dat op een milieuvriendelijke manier doen toch wel noodzakelijk om geloofwaardig over te komen. Zelfs al worden de kaartjes later alsnog bij het oud papier gegooid, dan heeft het verhaal erachter (erop dus) hopelijk wel zoveel indruk gemaakt dat het toch wordt onthouden.

duurzaam visitekaartje

STEMPEL

De milieuvriendelijke stempel Colop Classic 2660 heeft een ingebouwd stempelkussen met inkt op waterbasis – goed voor zo’n 4.000 a 7.000 afdrukken. De stempel heeft een metalen montuur gecombineerd met gerecycled kunststof. De degelijke en duurzame kwaliteit is geschikt voor veelvuldig gebruik, dus alleen daardoor al is het een betere investering dan 7.000 kaartjes laten drukken. Of 14.000, 21.000 of 28.000, want het stempelkussen kan je gemakkelijk zelf vervangen. Zelfs als je gegevens zijn veranderd is het niet nodig om een volledig nieuwe stempel te kopen maar kan je eenvoudig een nieuw stempelplaatje laten maken. Mocht je dus zoveel fans hebben dat je 70.000 x je gegevens wilt verspreiden – dat zou geen probleem mogen zijn voor deze stempel.

Mijn oplage is niet zo indrukwekkend qua grootte, maar over de stempel zelf heb ik al veel positieve opmerkingen gekregen. Zoveel dat ik misschien wel meer mensen heb weten te inspireren om ook een stempel te laten maken dan dat ze mijn blog zijn gaan lezen.

duurzaam visitekaartje

ONTWERP

Toegeven, het ontwerp had wat voeten in de aarde, maar dat komt voornamelijk door mijn beperkte computerskills en het onvermogen om kordaat knopen door te hakken. Het heeft dus lang geduurd voor mijn ontwerp klaar was – en dan nog. Ik durf te zweren dat de opmaak van de uiteindelijke stempel niet is zoals ze was bij de print die ik maakte van de drukproef, maar aangezien ik die heb uitgeknipt en weggegeven kan ik dat niet meer bewijzen. Soit, zoals het nu is, is het ook goed. Wat zeg ik: alsof ik het zelf heb bedacht :-)!

duurzaam visitekaartje

Dat windmolentje is trouwens niet zomaar een gedownload plaatje dat ik toevallig heb gevonden – er zit wel degelijk een verhaal achter. Een verhaal van het symbool. Een verhaal van het ontwerp. Een verhaal zoals alles waar ik voor sta en waar ik achter sta een verhaal heeft. Een verhaal dat ik morgen zal vertellen.

Ik heb dan wel visitekaartjes, maar vaak voel ik toch nog schroom om ze uit te delen. Aan wie dan? En wanneer?
Heb jij visitekaartjes? En zo ja, wat voor? En hoe vaak deel je ze uit? 

Comments

comments

9 comments on “Duurzame visitekaartjes

 1. Heel tof en origineel idee, heel passend ook bij jou en je blog! Heb je die dan altijd bij “voor het geval dat”?
  Ik heb geen visitekaartjes, zou niet weten aan wie ik er zou moeten geven 🙂

  1. Ik word tegenwoordig weleens aangesproken over mijn blog door mensen die ik enkel van gezicht ken, die krijgen voortaan een mooi gestempeld kaartje!

 2. Wat origineel, past perfect bij jou! Ik ben alvast benieuwd naar het verhaal achter het molentje…
  Hier ook visitekaartjes, maar vooral uit de praktische overwegingen. Zo moet ik m’n blognaam niet altijd spellen, en kunnen mensen ‘m ook niet vergeten. Doet me eraan denken dat ik binnenkort eens nieuwe moet bestellen, want ze zijn bijna op…
  fieke onlangs geplaatst…#kookboekweek | maart 2017 | Oh She Glows Elke DagMy Profile

  1. Maar jij hebt ook wel een ingewikkelde blognaam 😉 Ik ben altijd blij dat ik gewoon kan doorklikken vanaf Bloglovin’, want ‘m spellen – dat zou hier anders ook weleens mis gaan denk ik!

 3. Wat leuk! Ik heb na allerlei inspiratie op Facebook ook het idee opgevat om een stempel te laten maken en gebruikt karton te bedrukken, nu nog nadenken over het ontwerp van de stempel. Ik ben helaas niet zo handig met ontwerpen etc dus dat zal nog wel even duren :). Ik vind het uitdelen van visitekaartjes ook best wel spannend en doe dit ook zeker niet te pas en te onpas, maar soms kan het wel heel erg handig zijn.

  1. Ik heb het logo in Vectorworks getekend op de computer. Om het te kunnen gebruiken voor een stempel zijn er best wat voorwaarden, dus het is inderdaad niet zo makkelijk als je niet kan computertekenen…
   De rest van de opmaak kan je via de stempelsite zelf maken (lettertype/ grootte etc.)
   Succes!

Comments are closed.