Duursamen = duurzaam samen = duurzame bruiloft

Jarenlang was ik het enige chickie tussen de Vossen, geen benijdenswaardige positie, zoals je je wel kan voorstellen. Maar sinds zaterdag ben ik een Vos. Een echte. Ik deed wel al eerder alsof ik er een was, bijvoorbeeld als ik een instantie opbelde over een te laat betaalde factuur, ofzo. Dan praat het een stuk makkelijk als “mevrouw V.” dan als “de vriendin van Meneer V.”. Dat klinkt zo vrijblijvend… zeker als je al 11 jaar samen bent 3 kinderen hebt. Ik praatte over “mijn man”, ik noemde mezelf “zijn vrouw” en samen vormden wij “meneer en mevrouw V.”. In de praktijk toch, maar nu is het ook officieel.

bruiloft-g-b-9639

GETROUWD

Zaterdag zijn we getrouwd. We hadden de mooist denkbare bruiloft, waarover later nog veel meer zal worden geschreven. Het wachten is op deftige foto’s daarvan. Het was in elk geval wel helemaal zoals wij het wilden: op een sprookjesachtige locatie (nee geen kasteel!), en met het mooist denkbare nazomerweer. We hadden namelijk mooi weer besteld.

Waarom ik daar over wil uitweiden, zo in het openbaar?
Allereerst natuurlijk omdat ik ontzettend trots ben op hoe het is gegaan en hoe we na ongelooflijk veel werk en geluk een fantastische dag mochten beleven.

Een tweede reden, en een die voor deze blog veel belangrijker is, is dat ik veel tijd heb gestoken in het uitzoeken en organiseren van een duurzame bruiloft. Niet alleen in relationele zin, al is dat uiteraard de belangrijkste!, maar óók in ecologisch opzicht. Er wordt beweerd dat de uitstoot van een bruiloft gemiddeld ruim 10 ton CO2 bedraagt; meer dan de jaarlijkse uitstoot van een doorsnee Nederlands huishouden. Wij doen het anders, dachten we, zoals gewoonlijk. En anders werd het.

DUURZAME BRUILOFT

Er bestaat ook een bedrijf over het organiseren van een duurzame bruiloft, maar wij hebben het zelf uitgezocht. Ik hou er van om alles zelf te doen, en bovendien wonen we te ver van Amsterdam om iets te hebben aan de voorgestelde adressen.

De komende weken zal ik schrijven over alle aspecten die komen kijken bij een bruiloft, en hoe je die op een duurzame manier kan invullen. Naar zo’n overzicht heb ik tevergeefs gezocht, dus maak ik het zelf maar. Althans, ik wil vertellen hoe wij het hebben gedaan. Wij als bruidspaar, niet als professionals. Het is tenslotte ons eerste huwelijk. En het laatste, dat ook.

Wij zijn geen diehard wereldverbeteraars. Wij zijn geen weddingplanners, laat staan ecologische. Wij zijn geen kenners van de bruiloftswereld. Wij zijn gewoon Meneer en Mevrouw V.

BURGERLIJK

We hebben ongelooflijk hard gewerkt om onze bruiloft te laten zijn zoals ze was. Zelfs in het prachtige weer hebben we geïnvesteerd. Ik zocht alles uit wat ik wilde, schuimde het internet af naar ideeën en knutselde en shopte tot ik tevreden was. Meneer V. ondertussen heeft al zijn werkuren moeten benutten op de zaak, om alle plannen te financieren.

En zo kwam het dat ik zondagavond, op de eerste dag van de rest van mijn leven, volledig uitgeput door het intensieve weekend, om 22.00 uur in de zetel in slaap viel. De conclusie van Meneer V.: “Zo, het burgerlijke leven is begonnen”.

Ben jij getrouwd? Zo ja, heb je bij het organiseren van de bruiloft rekening gehouden met het milieu?

Comments

comments

11 comments on “Duursamen = duurzaam samen = duurzame bruiloft

 1. Dankjewel voor alle lieve woorden en complimenten, en leuk om te lezen hoe anderen het hebben aangepakt.

 2. Proficiat met jullie huwelijk!
  Wij hadden een vrij ‘klassiek’ huwelijk, maar voegden er toch onze eigen accenten aan toe. Het belangrijkste is dat het een dag wordt die je voor altijd bij zal blijven, en waar je met een grote smile op terugkijkt!

 3. Goed idee om daar aandacht aan te besteden! Bij ons huwelijk viel het ook goed mee qua ecologische voetafdruk. Wij deden het op onze manier, en dat was sowieso sober. Eigenlijk wou ik een tweedehands trouwkleed, maar uiteindelijk werd het toch iets nieuw. Het kreeg nadien wel nog een tweede leven op de tweedehandsmarkt. Wij serveerden geen groot diner, maar deden het met vegetarische hapjes.
  Geniet van de nieuwe status als mevrouw V.! De aanleiding voor ons huwelijk was praktisch van aard, en ik vond het in eerste instantie vreemd om over ‘mijn man’ te praten, maar ben erg blij mezelf nu al bijna 4 jaar mevrouw G. te mogen noemen.

 4. Proficiat! Hopelijk wordt jullie huwelijk even dromerig als deze mooie foto!

  En ook al zijn wij niet van plan om ooit te trouwen, ik ben wel benieuwd naar hoe jullie het ecologisch hebben aangepakt, want ik had er zelfs nog niet eens bij stilgestaan dat een huwelijk zo “vervuilend” kan zijn.

 5. 100% verantwoord is het niet hoor, we hebben ook gewoon gedaan wat we echt graag wilden of wat het meest praktisch was. Maar, er is over elke stap wél 100x nagedacht en we hebben geprobeerd alles tegen elkaar af te wegen wat voor ons belangrijk was.
  Lees vooral mee en wie weet kunnen we nog iemand inspireren <3

 6. Ik ben niet getrouwd, maar mocht ik het ooit doen, heb ik ook wel al een idee hoe het eruit zou zien. Niet zoals bij iedereen, dat staat vast 🙂 En uiteraard met zo weinig mogelijk negatieve impact op het milieu, maar dat is natuurlijk ook maar zo logisch, vind ik. Benieuwd naar hoe jullie het hebben aangepakt!

Comments are closed.