Draken verslaan en andere moedige zaken

Vandaag is het Michaël, dé dag om angsten te overwinnen en je moed te tonen. Een letterlijke draak hoef ik gelukkig niet te verslaan, maar ik ben dan ook geen engel of ridder. Symbolische draken zijn er echter genoeg, al wordt dat tegenwoordig afgezwakt naar “beren op de weg zien”. Persoonlijk vind ik een draak toch wel wat angstaanjagender dan een beer, al probeer ik die weg toch zoveel mogelijk te mijden. Ik neem liever het fietspad eromheen.

863e537b28b09dc2851c204e3d13b4be

MOED

Mijn heldin Astrid Lindgren had het al gezegd: ‘Als je nooit bang bent, kun je ook niet dapper zijn’. Nu is wél bang zijn ook geen garantie voor dapper zijn, maar er wordt je in elk geval de mogelijkheid gegeven om koen te zijn. En dan is het aan jezelf of je er mee aan de slag durft te gaan, mocht je je angst al onder ogen durven te zien. Want dat vereist al de eerste moedsvertoning.

‘Doe elke dag één ding waar je bang voor bent’, zei een andere wijze vrouw.
Het is niet dat ik dat ik nergens bang voor ben, ik heb juist keuzeverlamming als het gaat om grote en kleine angsten. Maar om mijn heldenmoed te tonen, speciaal voor St.  Michaël, ga ik vandaag iets engs doen: ik maak mijn eigen angsten openbaar.

GROTE EN KLEINE ANGSTEN

* het verkeer in Borgerhout * verkeer in het algemeen * tekenen/ schetsen * muizen * telefoneren naar onbekenden/ bedrijven/ winkels * computers * alleen thuis zijn in het donker * facturen openen * brand * dat het niet goed gaat met mijn kinderen * spreken in het openbaar * grote hoogtes * knopen doorhakken * de mening van anderen * fietsen als er geen fietspad is * vreemde talen spreken * autorijden * onderhandelen * afdingen * als iedereen naar me kijkt (of als ik denk dat iedereen dat doet) * onbekenden aanspreken * inbrekers * wereldproblemen * rekeningafschriften bekijken * de verantwoordelijkheid hebben van iets organiseren * me mengen in een groepsgesprek * zingen * een dierbare verliezen * examens * confrontaties met mijn eigen onvermogen * zweefmolens * presteren onder druk * thrillers kijken * mijn eigen ideeën presenteren *  de bus nemen in onbekend gebied * dit bericht publiceren

HOOGSPANNING

Maar weet je wat ik momenteel het allerspannendste vind: dat ik zaterdag ga trouwen!

 

Waar kan jij ’s nachts wakker van liggen? En heb jij vandaag iets moedigs gedaan?

 

Comments

comments

2 comments on “Draken verslaan en andere moedige zaken

    1. Moeders he… zelfs nu mijn zussen, broer en ik al lang volwassen zijn ligt mijn moeder nog vaak wakker om ons. Er is altijd wel iets met iemand, hoe groot de kinderen ook zijn. vaders hebben daar precies minder ‘last’ van meestal!

Comments are closed.