De rol van de consument bij duurzaam ontwerpen #3

#3 DE ROL VAN DE ONTWERPER IN DE PRODUCTIEFASE

Nadat een product op papier of met de computer is ontworpen, de materiaalkeuzes zijn gemaakt en er een prototype is vervaardigd, kan een ontwerp in productie worden genomen. Waar en hoe dit gebeurt is van grote invloed op het milieu. Maar in hoeverre is dit nog de verantwoordelijkheid van de ontwerper?

DE ONTWERPER LAAT HET PRODUCEREN DUS HIJ IS VERANTWOORDELIJK

Veel van de producties zijn verplaatst naar lagelonenlanden, en daarmee zijn ook de direct merkbare gevolgen verplaatst. Bij mijnbouw, de industrie en het transport die nodig zijn voor productie komen vaak chemische stoffen in lucht, water en bodem terecht en het maken van spullen kost veel energie. Aangezien de milieuwetgeving in die landen vaak niet toereikend is, zijn al die factoren bij elkaar opgeteld een enorme belasting voor het milieu.

Wellicht is het moeilijk om alle producten over één kam te scheren als het gaat om het vergelijken van productieprocessen. Die ene, exclusieve tafel van een gerenomeerd ontwerper zal immers op een andere manier vervaardigd worden dan een tandenborstel, snijplank of dertien-in-een-dozijn bijzettafeltje.

In het eerste geval zal de ontwerper veel nauwer betrokken zijn bij het productieproces, in het andere geval gaat het om massaproductie waarbij een ontwerper steeds vaker de rechten uit handen en heeft hij/zij geen controle meer over hoe, waar en op welke schaal er geproduceerd wordt. Dat op grote schaal produceren voor een grote keten en duurzaam ontwikkelen niet altijd haaks op elkaar hoeft te staan bewijst het bijbehorende voorbeeld:

Om deze fase te verduidelijken heb ik een case bijgevoegd als voorbeeld van de rol die een ontwerper kan spelen bij ecodesign. Hier kan je dat lezen.

De komende dagen zal ik hier steeds dieper op ingaan. Het wordt een heuse 6-delige minireeks over duurzaam ontwerpen – oftewel een pleidooi om de verantwoordelijkheid voor ecodesign meer bij de consument te leggen.

 

 

Zie ook:

Bronnen:

  • Babette Porcelijn, De verborgen impact, Amsterdam (Think Big Act Now), 2016
  • Anouk Post, Ontdekkingsreis naar een duurzame wereld – inspiratie en vernieuwing in design, Arnhem (ArtEZ Press), 2016

Comments

comments