De natte droom van elke huisvrouw

De natte droom van elke huisvrouw, en Meneer V. heeft die voor mijn waargemaakt. Durf je de details te bekijken ;-), dan hierbij nog één laatste post om het af te leren: de was. Of beter gezegd: waskamer. De waskamer zoals die nu is. Het proces van wassen naar issen is ook het onderwerp van een gedicht dat ik schreef en wat we op de muur hebben gestikkerd. Een finishing touch voor iets dat nog niet af is/ alweer in verval aan het geraken is. Er is echter altijd tijd voor poëzie – omdat het altijd wasdag is.

waskamer

12 Vierkante meter oude planchévloer met nieuwe ramen. Keukenkasten en aanrechtblad. Voorzetwanden zonder achterzijden. Uittrekbare wasdraad die nooit wordt ingetrokken. Medicijnkastjes en wasmanden.    Wit en zwart en gekleurde was. Een bakje voor eenzame sokken en speelgoed voor de baby. Poëzie en poëzag. Was en is.

waskamer

Mijn arbeidsomstandigheden zijn verbeterd, en hoe! Mocht ik ooit technisch werkeloos raken, als de kinderen uit huis zijn ofzo, dan kan ik er altijd nog een keuken van maken. Dat is het namelijk al geweest, in de maanden dat we beneden verbouwden. Nu heeft ze haar oorspronkelijke functie terug en is alles weer zoals het was voordat het keuken werd.

Om de stroom vers stinkend wasgoed wat te beperken hebben alle vier de kinderen een teiltje voor de halfvuile was onder de eeuwig drogende vers gewassen was. Of niet eeuwig drogend, wel eeuwig opnieuw drogend. Wasbare luiers, in dit geval. Kans 1 op 2 dat het een luierwas is.

In de kastjes onder het aanrecht zitten uittrekbare laden, waar alle zelfgemaakte wasmiddelen kunnen worden opgeborgen. De ramen zijn vervangen, hebben nu dubbel glas en kunnen zowel gewoon open als op de kiep-stand. De was kan meteen worden opgevouwen op het aanrecht als ze van de lijn af wordt gehaald. Dit is toch ultieme luxe…  Wie droomt er nu nog van een groots en meeslepend leven als je zoiets hebt thuis?!

waskamer

De wasmachinekast is geen kast meer maar een ware “uitbouw” van de kamer. Het centrale lucht-afzuigsysteem zorgt ervoor de was er niet te lang over doet om te drogen aan het rek (ik moet alleen nog iets bedenken om die unit wat te camoufleren).

En hierbij is ook meteen publiekelijk geworden dat we een droger hebben. Een droger! Zo’n energie- en  textielvretend monster. Zo’n apparaat dat doet wat ook gewoon gratis, milieuvriendelijk en kledingbesparend kan: drogen. Zo’n machine die ik wel kan kussen als er 4 kinderen tegelijk buikgriep hebben/ we bijna op vakantie vertrekken/ we net van vakantie terugkomen/ er iets misging in de planning van de luierwas/ het dagen achtereen regent en het veel te vochtig is. Zo’n ding. Ideaal voor noodgevallen.

Die wand is trouwens een voorzetwand waar de schuifdeuren (die nog gemaakt moeten worden) naar de badkamer achter kunnen schuiven.

waskamer

De lelijke, losse kasten zijn vervangen door een diepe kastenwand. De twee medicijnkastjes (met slot) zijn keurig ingedeeld volgens producten voor kinderen/ volwassen. Daaronder staan nu de nieuwe wasmanden, lekker verdekt opgesteld achter de deur. Haal je ook eens twee pronkstukken in huis!

Maar blikvangers genoeg, in deze minimalistische waskamer…

waskamer

… en anders kan je altijd nog eens gluren in de aangrenzende, open badkamer. Zonder plint en zonder schuifdeuren. Zo heb ik toch nog wat te dromen.

Geef toe, dit is toch de natte droom van elke huisvrouw?!

 

Comments

comments

10 comments on “De natte droom van elke huisvrouw

 1. Wauw! Wij hebben ook een bergruimte / washok maar het is (nog) niet zo proper en afgewerkt als bij jullie, en er staan ook voorraden van etenswaren en dergelijke.
  Waar vond je zo’n mooi medicijnenkastje? Nu bewaar ik die in mijn nachtkastje, maar met een bijna kruipende baby wil ik op zoek naar een veiliger alternatief…

  1. Via Pinterest en zoekmachines heb ik ik-weet-niet-hoe-lang gezocht naar mooie medicijnkastjes. Eindelijk vond ik dé perfecte kastjes… bleken ze van Ikea te zijn! Ik moest even slikken, maar ben uiteindelijk heel blij mee. Heb er één voor de kinderen en één voor ons. Heel handig 🙂

 2. Heeeeel handig zeg. Dat mis ik in ons huis, een waskamer/deftige bergruimte. De machines staan in de badkamer, het wasrek op zolder. Dat is toch iets minder handig 🙂
  Oh ja, leuk dat je je droogkast toont, nu voel ik me al wat minder schuldig over de onze haha. Het meeste gaat op het rek maar soms is het wel handig en energiebesparend voor mij.
  Sofie onlangs geplaatst…Suikervrije en lactosevrije paaseieren van WilocoMy Profile

  1. De droger gebruik ik maar zeer zelden, maar er zijn zo van die situaties dat ik heel blij ben dat ik ‘m heb. Dat zijn namelijk ook de situaties dat ik mezelf niet met vier kinders naar een wasserette zie gaan 🙂

 3. Prachtig! Bijna onherkenbaar eigenlijk. Maar euhm, waar is dat toilet naartoe?
  Ik had als kind trouwens ook zo’n uitrekbare wasdraad die nooit werd ingetrokken op mijn slaapkamer. Al hing daar niet vaak was te drogen, gelukkig. 🙂 Ik ‘krijg’ ook een wasplaats hier, maar véél kleiner!
  gerhilde maakt onlangs geplaatst…Count your blessings #62My Profile

Comments are closed.