De leukste kinderboeken over Sinterklaas

Zaterdag is Sinterklaas weer aangekomen in het land! Of eigenlijk in twee landen tegelijk, maar het fenomeen Sinterklaas kan dat. Wij zijn dit jaar in Nederland bij de intocht geweest  en eerlijk is eerlijk, stiekem vind ik dat nog altijd “echter” dan de Antwerpse Sint. Ik ben nogal nostalgisch aangelegd… al betekent dat niet automatisch dat ik me uitlaat over heel de Zwarte Pietendiscussie. 

foto
Tekening van S.

 

SEIZOENSBOEKEN

Anderen mensen hebben soms hun kledingkast ingedeeld in items per seizoen, ik heb dat met mijn kinderboeken gedaan. Zo voorkom ik niet alleen dat ik een kerstverhaal moet lezen tijdens een hittegolf, maar het is ook elke keer weer een spannend moment als de stapel met seizoensboeken weer tevoorschijn komt. De boeken lijken dan weer als nieuw, en dus zijn de kinderen nieuwsgierig en kiezen ze zelf om voorgelezen te worden uit de “nieuwe” lichting. Ik begroet mijn boeken als oude bekenden die ik na lange tijd weerzie, en ik koester de gemanipuleerde keuze van de kinderen.

Dit zijn onze 5 favoriete prentenboeken over Sinterklaas:

Paulus de hulpsinterklaas

duli001paul01ill22

 

Als we het hebben over jeugdsentiment, dan komt dit boek als eerste in mij op. Dit verhaal uit 1961 (nee, dat is ver voor mijn tijd!) vertelt hoe Paulus de Boskabouter hulpsinterklaas speelt voor alle dieren in het bos.
Eigenlijk ben ik niet de grootste Paulus-fan, maar dit verhaal is zó aandoenlijk dat ik het elk jaar met plezier weer lees. En eindelijk zijn de kinderen groot genoeg om er naar te luisteren. Het is soms wel wat langdradig, maar het blijft één van mijn guilty pleasures tijdens de aanloop naar 6 december…

Sinterklaas-Kapoentje

images

In de categorie klassieke Sinterklaasverhalen hoort dit boek ook zeker thuis. De oorspronkelijke uitgave stamt uit 1928 en vind ik vooral fijn om de prenten, en niet zozeer om de versjes. De tekst is trouwens wel herzien in 1990; blijkbaar was het al onaanvaardbaar vóór heel de traditie ter discussie kwam te staan.

Sinterklaas

1001004005513890

Alle jeugdsentiment ten spijt, dit is mijn échte favoriet! Wat een eindeloos kijk- en zoekplezier biedt dit woordeloze boek. Het leukste eraan vind ik dat het verhaal eerder begint en later eindigt dan de meeste Sinterklaasverhalen. Je ziet ook de voorbereidingen in Spanje en de terugtocht op zijn eigen verjaardag. Hiermee wordt er “antwoord” gegeven op veel vragen die kinderen hebben over de Sint én het verschijnsel hulpsinterklazen.

Daar wordt aan de deur geklopt

666877449

De boeken van Ineke Verschuren zijn altijd erg fijn en bruikbaar rond de jaarfeesten, en daarop vormt dit boek geen uitzondering. Het bevat en bundeling aan korte verhalen van verschillende auteurs, liedjes, recepten en knutselideeën.
Het prettige is dat dit boek altijd uitgaat van het goede in de Sint; de humor rond de goedheiligman vind ik namelijk niet altijd even geslaagd. Om van het beeld van de alwetende rechter nog maar te zwijgen…Dat Verschuren ook het gezin wat idealiseert kan ik wel relativeren. Ik snap zijn (het is een man!) wel, ik zou soms ook weleens zo harmonisch willen samenleven.

Daar wordt aan de deur geklopt

1001004006184304

Toegeven, strikt genomen gaat het bij deze uitgave niet om het boekje maar om de cd. Maar aangezien een Sinterklaasfeest zonder liedjes niet bestaat voor mij, voeg ik deze toch graag aan het lijstje toe.
Ik heb het niet zo op kinderkoren met ijle piepstemmetjes of op dreunende bassen. Deze cd is precies goed voor kinderen én hun ouders en ik kan het aan om deze elk jaar uren en uren aan een stuk te horen.

 

 

Wat zijn jullie favoriete boeken over Sinterklaas? Of lezen jullie nu ook over paaseieren en kerstbomen?

Comments

comments

2 comments on “De leukste kinderboeken over Sinterklaas

Comments are closed.