Dadel-walnotentaart

Misschien is het niet de meest lenterige taart die er is, maar dat is het weer ook niet. Bovendien is het fijn om de noten van afgelopen herfst te kraken en het bakje leeg te maken voor het roodfruit dat binnenkort rijp is. De voorraadkast opruimen is een mooie aanleiding om de herfstrestjes te verwerken in deze magnifieke taart. Ik stel voor dat de regenwolken dan nu ook plaatsmaken voor de zon. 

Het recept voor deze taart is in eerste instantie schaamteloos gepikt uit het Veldkeuken kookboek, maar elke keer als ik ze bak verander ik weer iets aan zodat het ondertussen ook mijn taart is geworden. En nu ook die van jou.

DADELS

Van puur dadels eten ben ik niet zo’n fan, die vind ik te zoet, maar dadelpasta is iets fantastisch. Ik weet ook wel dat het precies hetzelfde product is maar enkel met een andere structuur, maar toch. Dadelpasta  is zo’n lekkere en gezonde zoete basis voor het maken van taart, ‘chocolade’ en koekjes, dat het echt bij de basisvoorraad hoort hier in huis. Natuurlijk zou ik ze ook prima zelf kunnen maken, in het kader van afvalbesparing en goedkoop enzo, ze zijn hier in bergen te koop op iedere straathoek, maar dan ben ik niet zeker van fairtrade en biologische dadels zoals bij deze dadelpasta.

En plots heb je dan een goede reden om een taart te bakken eten terwijl er niemand anders thuis is.
(Behalve dan die toegevoegde suiker, maar dat maakt dat ik het niet ineens alleen opeet maar ook een stukje bewaar voor iemand anders. Misschien.)

Laat je zeker niet afschrikken door de lange lijst ingrediënten en bewerkingen – ik hou gewoon van duidelijk uitgeschreven recepten.

INGREDIËNTEN

  • 400 g bloem
  • 150 g suiker
  • 125 g plantaardige boter, op kamertemperatuur, in kleine klontjes
  • 15 g bakpoeder
  • snufje zout
  • 1 el kaneel
  • 2 tl gemalen koriander
  • 2 tl nootmuskaat
  • 1 tl zwarte peper
  • 2 el gemalen lijnzaad + 8 el warm water gemengd (= 2 flex eggs)
  • 150 ml zonnebloemolie
  • sap en rasp van 1 citroen
  • sap en rasp van 1 sinaasappel
  • 100 g walnoten

WERKWIJZE

Verwarm de oven voor op 170 ˚C.

Laat de dadelpasta of -stukjes wellen in warm water.

Zeef in een andere kom de bloem en meng er de suiker en de boter onder. Met de hand of met een keukenmachine de ingrediënten tot een fijn mengsel wrijven.

Vet een springvorm in en druk er met de hand ongeveer 200 g van het bloem-mengsel in op de bodem en langs de randen.

Meng het bakpoeder en de specerijen door het overgebleven bloem-mengsel.

Maak de flex-eggs door het gemalen lijnzaad te vermengen met het warme water.
Laat het even staan om te binden terwijl je de dadelstukjes pureert met het weekwater, in het geval je dadelstukjes hebt gebruikt. Had je al puree, dan roer je het gewoon om met het water

Meng de (zelfgemaakte) dadelpasta nu met de flex-eggs, de olie en de rasp + sap van de citrusvruchten.
Tot slot roer je dit natte mengsel door het bloem-mengsel tot een dik beslag.

Giet dit beslag in de springvorm en verdeel de walnoten erover.
Druk ze een beetje aan en bak de taart 60 minuten op 170 ˚C.
Controleer of een mesje er proper weer uitkomt als je er inprikt.

Op speciaal verzoek het uitgewerkte recept, alsjeblieft en eet smakelijk! 

 

Comments

comments

4 comments on “Dadel-walnotentaart

  1. oe dat klinkt echt zo ontzettend lekker, die onthoud ik zeker! Ik heb wel eens dadenkoek gebakken, heel simpel met biscuitjes en gepureerde dadels. Ik wist niet eens dat er dadelpasta bestond;-)
    Lidia onlangs geplaatst…Fashion Revolution 2017My Profile

Comments are closed.