Brief aan de nieuwe baby

Lieve kleine baby,

Nee, je bent nog niet geboren, en ja, dat wil ik graag nog even zo houden.
Niet dat je niet welkom bent, dat zeker, maar ik ben er nog niet klaar voor… Of ja, vast wel, maar ik zou nog zoveel willen doen vóór we hele dagen samen gaan knuffelen.

Natuurlijk, als je besluit te komen dan is het zo. Jij hebt immers al wel laten blijken dat je een kindje bent met een ijzersterke wil en doorzettingsvermogen. Jij laat je door niks tegenhouden en zet de wereld om je heen zonder schroom op z’n kop, dus wellicht zal ook je geboorte gepaard gaan met de nodige organisatorische turbulentie. Maar lieve kleine baby, gun ons nog een paar weken de tijd om ons op je komst voor te bereiden…

Als ik naar mijn lichaam luister, dan heb ik niet het gevoel dat het nog weken gaat duren. Maar ik luister gelukkig niet goed naar mijn lichaam – ik ga gewoon door. Zolang de adrenaline nog door mijn lijf giert, is er geen plaats voor hormonen. Of zoiets. Hoop ik.

Ik wil me immers nog voorbereiden op jouw komst: je geboortekaartje ontwerpen, de commode inrichten, je bedje opmaken, de maxicosi bekleden, de box opzetten, kraamcadeaus selecteren, enveloppen schrijven en doopsuikers verpakken.

Ik wil nog tijd hebben voor de grote broers en zus: het zou zo fijn zijn als de jongens hun zwemdiploma nog kunnen behalen, ze moeten hoognodig naar de kapper, ik heb nog een tandartscontrole staan, er moet soep gekookt worden voor in de klas, ik wil weer eens winnen met schaken van S., de kamers vragen om een finishing touch en de bibliotheekboeken moeten dringend worden ingeleverd.

Ik wil nog qualitytime met je papa: samen uit eten gaan, ons huwelijk registreren in de gemeente, naar de film, samen babbelen en bijslapen.

Ik wil het huis nog opruimen: ramen zemen, de koelkast uitsoppen, goed schoonmaken, de nieuwe schoonmaakster inwerken, onze slaapkamer herinrichten, nesteldrangen.

Maar ik moet vooral nog werken voor school, al is dat het laatste waar mijn hoofd nu naar staat…

Jij zal er niet wakker van liggen of de slaapkamer nu wel of niet praktisch is ingericht – ik hoop tenminste toch dat je een makkelijke slaper bent.
Jij zal geen buikpijn krijgen als de kraamhulp haar weg moet zoeken in een keuken waarvan de laden niet zijn uitgesopt – ik hoop toch dat je niet te veel krampjes zal hebben.
Jij zal je niet generen voor volle wasmanden of bergen strijk – je produceert immers zelf het meeste was.

Jij bent de baas baby, en als jij besluit te komen dan zijn we uiteraard heel blij dat je er bent. Maar als je nog heel, heel even wacht dan heb ik nét wat meer rust om te genieten van jouw prille babytijd. Het hoeft niet, maar het zou zo fijn zijn als ik me niet meer druk hoef te maken om praktische dingen. Wacht nog heel even baby, dan ben ik er écht klaar voor.

We hebben al ruim 37 weken de kans gehad om ons voor te bereiden, en toch “moet” er nog zoveel op het laatste moment. Geloof me, we hebben echt wel hard gewerkt het afgelopen half jaar. Je hebt nu eenmaal een familie gekozen waar altijd meer dan genoeg te doen is… en gedaan wordt. Alleen die bibliotheekboeken – die worden toch nog te vaak te laat ingeleverd.

Ik hoop dat je je niet benadeeld voelt dat ik deze zwangerschap zo weinig echt met jou bent bezig geweest. Daarom schrijf ik je ook een brief aan de nieuwe baby. Jouw tijd komt nog kleintje, wees maar gerust, er is heel veel liefde om te delen.

Lieve kleine baby, blijf je nog even in je buikhuisje wonen?
Ik beloof je dat allemaal hard aan het werk zijn om er straks volledig voor jou te kunnen zijn en te kunnen inspelen op jouw behoeftes en ritme. Ik wil je welkom heten in alle rust en geborgenheid. Ik wil een ontspannen mama voor je kunnen zijn, zelfs al ben je de vierde. Ik gun ons samen zoveel liefde.

Lieve kleine baby, we kijken uit naar je komst, maar laat ons alsjeblieft nog even op je wachten.

Een aai over je huisje en voor straks een dikke kus,

Je mama

Comments

comments

9 comments on “Brief aan de nieuwe baby

 1. Hopelijk zit de baby nog steeds knusjes in jouw buik 🙂 In alle geval veel succes: of het is om nog wat dingen afgewerkt te krijgen of voor de bevalling zelf of voor het zorgen voor jullie kindje… komt allemaal wel goed, want het belangrijkste, liefde voor dat nieuwe leven, is duidelijk in overvloed aanwezig!
  Le petit requin onlangs geplaatst…Weekmenu mei 2016My Profile

  1. Ja hoor, het is nog een buikbaby. Ik hoop in elk geval tot na komend weekend, tegen dan hoop ik nog wat gedaan te krijgen (kaartje ontwerpen bijvoorbeeld!) én wat bijgeslapen te zijn! Ben in elk geval al heel blij dat ik het schooljaar heb kunnen afronden, en al de rest is inderdaad eigenlijk ondergeschikt… 🙂

  1. Voor jullie ook heel veel geluk en liefs! En 34 weken is nog wel wat anders dan 38,5. Hou je goed, voor zover je daar zelf invloed op kan hebben x
   (en ik zal zó opgelucht zijn als ik vanavond mijn jury heb gehad – dan is mijn studiejaar tenminste afgesloten!)

 2. Nou, als hij/zij toch eerder komt kun je in elk geval niet zeggen dat je niet heel lief hebt gevraagd of het nog net wat langer kon duren… laten we hopen dat het helpt, vooral voor jou!

  1. Vragen kan altijd!
   En momenteel ben ik blij met elke dag extra… al ga ik daar misschien nog wel spijt van krijgen als ik net als bij nr 2 en 3 over de 41 weken ga. Het blijft een spannende periode, zo’n naderende bevalling.

Comments are closed.