Bar Oost / Park Spoor Oost

Op warme zomervakantiedag -en op een heleboel andere dag trouwens ook- word ik een beetje claustrofobisch in onze Minituin. Voor mezelf is de oppervlakte nog aanvaardbaar, maar de kinderen hebben ruimte nodig en als ze die niet krijgen dan zwelt hun gedrag aan tot ze figuurlijk alle ruimte in mijn hoofd innemen. En dan is het tijd voor een uitstap, voor we allemaal ontploffen. 

IMG_0311

PLANNEN

Nu wil het toeval dat er op een steenworp afstand van ons huis een ongebruikt terrein ligt van zo’n 10 hectare. Ruimte genoeg om te voetballen of picknicken, zou je denken. Helaas is het niet de bedoeling dat je daar gaat recreëren. Het is namelijk een in onbruik geraakt deel van een spoorwegemplacement van de NMBS.

Er wordt al jaren gesproken over de mogelijkheid om er een park aan te leggen, maar ’t Stad lijkt niet erg happig te zijn op dit plan. Nochtans is deze wijk een van de minst groene en gezonde districten binnen Antwerpen. Zeker nu het BAM-trace er toch lijkt te gaan komen is méér dan ooit nodig om de beschikbare ruimte open te stellen voor de buurtbewoners.

IMG_0297

ACTIVITEITEN

Gelukkig kunnen we toch af en toe gebruik maken van onze ‘ achteruin’. In theorie had dat gekund tijdens Sinksenfoor, maar de kermis was voor mij persoonlijk een nóg grotere reden om van het terrein weg te blijven dan het verbodsbord dat er anders staat. Die gedachte hadden blijkbaar meer mensen, want het event was dit jaar een grote flop.

Het voordeel echter van een “terrein zonder bestemming” is dat het multi-inzetbaar is. Dus toen de ontgoochelde foorkramers hun boeltje hadden gepakt streek de Zomer van Antwerpen er neer met Bar Oost. Tussen de verroeste kranen en de overwoekerde spoorrails is een fijne plek gecreëerd met bergen zacht zand, palletten, ingerichte containers, planten, tapijtjes, boeken, een barbecue en een echte bar. Bovendien is er op warme dagen een watersproeier, die gemoedelijke tussen de kranen schommelt. En dat zijn precies de dingen waar wij graag op afkomen.

IMG_0309

BAR OOST

Samen met de kinderen zijn we op verkenning gegaan over het terrein. Of ja, ze renden heen en weer tussen het water en de zandbak en het springkasteel en de mini-hockey en de bar en de wc en de bootjes en het water en… Ik zei toch dat ze veel ruimte nodig hebben?!

Het leuke van Bar Oost is dat het een onontdekte locatie lijkt te zijn. Toch op de zonovergoten woensdag namiddag dat wij er waren. Het was er rustig, uitgestrekt maar toch gemoedelijk. Ik had eigenlijk wel een wandeling willen maken over de site, maar de kinderen wilden uiteraard blijven spelen. En ach, zo slecht zat ik daar niet, met een drankje in mijn hand en de zon in mijn gezicht. Lang leve de thuisblijfmama’s op stap!

IMG_0332

TOEKOMST

Mocht het onverhoopt helemaal niks worden met dat park, dan mag het van mij ook wel blijven zoals het is. Stiekem hou ik enorm van de rauwheid van de stad, het unheimliche gevoel van een verlaten industriële site en de schoonheid van het verval. Ik geniet van de uitgestrektheid van het terrein, het eerlijke karakter van de aanslag des tijds en de verborgen parel die Spoor Oost nu is.

IMG_0319

Dit zwevende stadium tussen de bestemmingsplannen in kan echter niet blijven duren, dus zal er gezocht moeten worden naar een permanente oplossing. Voor mij is het duidelijk: ik wil een Park Spoor Oost.

  • Adres: Bar Oost
    Buurtspoorweglei, ingang tegenover het parkeerterrein van de Gamma
    Borgerhout

Gun je ons ook meer blijvend groen en ademruimte? Teken dan de petitie of kijk hier hoe je op een andere manier kan bijdragen aan Park Spoor Oost. Ook niet-Antwerpenaren mogen meedoen!

 

Comments

comments