Appelmoes koken

Buurman & Buurman deden er een hele theatershow over om een appelmoesmachine te bouwen, M. en ik hadden in een half uur een grote pan met appelmoes gekookt. Een fijne activiteit voor de twee huisvrouwen van dit gezin.

IMG_0448

HELPEN

M. is dol op helpen. Ze vindt het leuker om mij te helpen in huis dan dat ze alleen wil spelen. Op de dagen dat we samen thuis zijn we dan ook vaak samen productief bezig. Alleen dan gebeurt er trouwens wat in huis, dus ik vrees ervoor als madame in november naar school gaat… Ik hou een stuk minder van huishouden dan M., om het voorzichtig uit te drukken.

Meehelpen met koken is haar lievelingsklusje, dus ik probeer haar dagelijks te betrekken bij de voorbereidingen van de maaltijd. De slacentrifuge is haar favoriete keukenhulpje, maar de passe-vite staat op een goede twee plaats. Vandaag mocht ze er nog eens mee werken, nadat ze eerst alle appeltjes had kleingesneden met een mesje.

MESSEN

Ja, mijn kinderen mogen met echte messen snijden, ook mijn bijna-peuter. Ze kan beter meteen leren hoe scherp een mes is, in plaats van gebruikt te maken van een speciaal kindermes (die bestaan echt!) of een bot mesje waar ze hard op moeten duwen. Zo’n kindermes ziet er wel handig uit, maar ik vind het belangrijk dat ze leren wat een mes is en hoe het werkt, en dat ze niet gaan vertrouwen op een hulpstukje dat alleen op hun eigen mes zit. En een bot mesje geven lijkt me helemaal geen goed idee, want ik hoef er denk ik geen tekening bij te maken van wat er gaat gebeuren als ze opeens wél een scherp mes krijgen.

In de peuter- en kleuterklas op school wordt er door de kinderen elke dag zelf fruit geschild en gesneden. Met gewone messen. We kunnen dus beter thuis al hebben geoefend. Onder streng toezicht van mij, en met schoenen aan. Een ongelukje hebben we, even afkloppen, gelukkig nog nooit gehad.

We gebruiken trouwens enkel schilmesjes of kartelmessen, want scherper dan dat kan ik ook niet aan. ik ben immers opgegroeid met botte messen.

IMG_0449

APPELMOES

Vandaag kookten we appelmoes van oogstappeltjes uit de tuin van oma. Een recept heb ik daar niet van, het is gewoon een kwestie van appelstukjes met een laagje water en kaneel koken tot de appels zacht zijn. Even roeren door de passe-vite en klaar is de appelmoes.

Ik weet alleen niet of deze methode ook volle theaterzalen zou trekken. Wat denk jij, buurman?

IMG_0450

Mogen jouw kinderen helpen in de keuken? En mogen ze ook snijden met scherpe messen?

Comments

comments