Aardbeientaart met pistachenootjes

Sommige combinaties lijken gemaakt voor elkaar: frisse aardbeien en luchtige zandtaart, zoete crème en zoute pistachenoten, K. en taart. Ook al is april niet echt het seizoen van aardbeien, het is wel de maand dat K. jarig is dus eten we aardbeientaart met pistachenootjes. Deze taart is gebaseerd op een recept van een tijdschriftenknipsel waarvan de bron niet meer te achterhalen is, maar aangepast door mij zodat het plantaardig is geworden. 

Aardbeientaart met pistachenootjes

In het originele recept wordt gebruik gemaakt van mascarpone voor de crème, maar omdat ik de taart graag plantaardig wilde maken heb ik hiervoor gebruik gemaakt van silken tofu. Vóór je begint te griezelen van het woord tofu: dit heeft weinig te maken met de sojabonensmaak van de muffe supermarkt-tofu, maar het is een zijdezachte tofuvariant uit Japan die qua structuur veel weg heeft van… mascarpone. Het bevat veel meer water dan de meer gekende, stevige tofu, en behalve dat het daardoor minder calorieën bevat, heeft het ook minder smaak. Het is dus een ideale neutrale basis om te gebruiken voor zowel hartige als zoete recepten aangezien je het zelf op smaak kan brengen.

INGREDIËNTEN

  • 230 g bloem
  • 50 g amandelmeel
  • 80 g suiker (of kokosbloemsuiker)
  • 1 tl zout
  • 140 g koude kokosolie
  • 1 el gemalen lijnzaad
  • 3 a 4 el warm water
  • 750 g aardbeien, gehalveerd of in stukjes
  • 75 g pistachenootjes, gepeld

WERKWIJZE

Zeef de bloem en het zout boven een kom.
Roer de (kokosbloem-)suiker en het amandelmeel erdoor.

Snijd de koude kokosolie of plantaardige boter in stukjes en wrijf deze met de vingertoppen in de bloem, tot ze gelijkmatig zijn verdeeld en het mengsel op broodkruim lijkt. De keukenmachine is hier ook heel goed in!

Maak een “flex-egg” door het gemalen lijnzaad te vermengen met het warme water.
Giet dit mengsel in een kuiltje in het deeg en meng alles tot het samenklontert – kneed het vooral niet te lang. Als het te droog is voeg je nog wat water toe.
Vorm het deeg tot een bal, druk deze plat en leg het minimaal een half uur afgedekt in de koelkast.

Rol de deegbal uit tot een ronde, dunne lap en bedek hiermee een ingevette, lage taartvorm.
Vul de vorm met bakpapier en blindbakbonen – ik gebruik hier gedroogde kikkerwten voor.
Bak de taart 12 minuten op 200 ˚C.
Verlaag de temperatuur naar 175 ˚C, verwijder bakpapier en blindbakvulling en bak nog eens 12 minuten tot het deeg mooi bruin kleurt.

Roer de silken tofu glad met de plantaardige platte kaas en de bloemsuiker samen tot een gladde crème. Ook hier is de keukemachine erg goed in!

Haal de afgekoelde taartbodem uit de vorm en vul deze met de crème en gehalveerde aardbeien.
Bestrooi met de pistachenootjes.

Het lekkerste is als je de taart vlak voor serveren pas vult, dan blijft de bodem knapperig en loopt de crème niet uit.

RESULTAAT

Dit is één van de beste taarten die ik al heb gemaakt! Ik denk dat het mijn nieuwe lievelings is <3 Echt, laat je niet afschrikken door de silken tofu (of vervang het stiekem door mascarpone zonder mij te zeggen), het werk van de pistachenootjes pellen (die kan je ook gepeld kopen, heb ik me laten vertellen) of de aardbeien in april (je kan ook wachten tot het echte aardbeienseizoen).

K. heeft uiteindelijk vooral van de aardbeien gegeten, en voor morgen (zijn echte verjaardag!) chocoladetaart besteld. Natuurlijk, de jarige heeft het voor het zeggen. Bovendien is deze taart allang op na de visite van zaterdag – en na het ontbijt van zondag…


Wat is jullie lievelingstaart?

5 comments on “Aardbeientaart met pistachenootjes

  1. Die ziet er heerlijk uit! Mijn lievelingstaart is ook aardbeientaart en ik verjaar in juli, dus ik bestelde dat als kind ook braaf ieder jaar bij mijn moeder (die de taart wel gewoon bij de bakker ging halen). Silken tofu gebruik ik meestal in combinatie met chocolade, maar deze versie moet ik toch ook eens proberen. Heb hem meteen op mijn Pinterest gezwierd!
    gerhilde maakt onlangs geplaatst…Recept van de maand #7: Roodbaars met gegrilde courgette, auberginekaviaar en paprikasausMy Profile

  2. Wat creatief! Nog nooit met silken tofu gewerkt, misschien moet ik het toch eens een kans gaan geven met deze taart.
    Mijn lievelingstaart van vroeger was hazelnootschuimtaart, die haalde mijn oma voor mij bij een bakker.
    Maar van mijn zelfgebakken taarten vind het het heel lastig!
    Niet plantaardig: citroenschuimtaart. Die vegan maken lijkt me wel een grote uitdaging, met al die eieren….
    Plantaardig: the double-chocolate coconut macaroon tart van Oh she Glows, denk ik: http://ohsheglows.com/2014/10/31/double-dark-chocolate-coconut-macaroon-tart-vegan-gluten-free-grain-free/

    1. Oh she glows heeft veel lekkere recepten, maar jouw lievelingen heb ik nog niet geprobeerd. Klinkt goed in elk geval!

    1. Leuk, ik wacht ook nog even met de herhaling tot de aardbeien weer zo van het veld komen – heerlijk!

Comments are closed.